Afbeelding
Archief

Spaarne Gasthuis treft extra maatregelen omtrent coronavirus

Zorg

REGIO De uitbraak van het coronavirus heeft ook in het Spaarne Gasthuis geleid tot extra maatregelen. Tot nu toe zijn er in het ziekenhuis nog geen mensen met het virus opgenomen, maar op eventuele geïnfecteerden wil het ziekenhuis goed voorbereid zijn. Een patiëntenstop, zoals die bij enkele ziekenhuizen elders in Nederland is afgekondigd, is bij het Spaarne Gasthuis nog niet aan de orde. 

Momenteel is er in het Spaarne Gasthuis nog geen patiënt met corona opgenomen. Bij verdenking op corona neemt de huisarts contact op met de GGD. Die test de patiënt en als de test positief is moet hij thuis in isolatie. Is er reden voor een opname in het ziekenhuis, dan treden er vaste regels in werking om verspreiding van het virus te voorkomen. De patiënt wordt geïsoleerd verpleegd op een eenpersoonskamer en medewerkers moeten zich extra beschermen. Ze dragen bijvoorbeeld een masker dat over mond en neus valt. 

Het ziekenhuis verzoekt mensen met klachten niet direct contact op te nemen met het ziekenhuis, maar eerst telefonisch de huisarts te raadplegen.Het Spaarne Gasthuis volgt de richtlijn van de RIVM. Dat betekent dat mensen die een luchtweginfectie hebben én koorts én in een van de 'coronagebieden' zijn geweest, moeten worden getest op corona. Marijke Darlang, Senior communicatieadviseur, laat namens het ziekenhuis weten: "We hebben als Spaarne Gasthuis besloten om ook álle patiënten met klachten aan de bovenste luchtwegen (ook zonder koorts, of zonder aanwezigheid in een van de genoemde gebieden) te testen op corona. Dit doen we uit voorzorg. Deze patiënten worden in isolatie verpleegd tot de uitslag van de test negatief is gebleken. Patiënten met een positieve uitslag op de coronatest worden in strikte isolatie verpleegd tot ze beter zijn en het virus niet meer kunnen verspreiden. Er zal contactonderzoek plaatsvinden, uitgevoerd door de GGD". 

Het ziekenhuis verzoekt mensen met klachten (luchtwegklachten, koorts) niet direct contact op te nemen met het ziekenhuis, maar eerst telefonisch de huisarts te raadplegen. "De kans dat mensen in Nederland met een verkoudheid of longklachten besmet zijn met het nieuwe coronavirus, is namelijk nog steeds klein. De kans is veel groter dat het een gewone griep is of een ander verkoudheidsvirus. Als de huisarts Corona vermoedt, neemt hij contact op met de GGD en wordt de patiënt getest. In principe heeft het ziekenhuis hier geen rol in. We krijgen, onder andere op de spoedpost, veel telefoontjes van mensen die zich zorgen maken. Deze mensen stellen we gerust als er geen aanwijzingen van Corona zijn en anders verwijzen we door naar de huisarts".

Momenteel is er pas een geval van een besmetting met het coronavirus in de Haarlemse regio geconstateerd, maar het Spaarne Gasthuis houdt rekening met meerdere gevallen en is daar op voorbereid. "We werken er hard aan om de continuïteit van onze zorg te waarborgen. We houden, net als bij een griepepidemie, rekening met de opvang van veel patiënten en bereiden ons daar zo goed mogelijk op voor. 

advertentie