Afbeelding
Archief

Spaarne Gasthuis en ambulance digitaliseren uitwisseling van informatie

26 augustus 2020 om 14:45 Zorg

HOOFDDORP Het Spaarne Gasthuis in Haarlem, Hoofddorp en Heemstede maakt sinds kort gebruik van een koppeling tussen het ambulancesysteem en het elektronisch patiëntendossier van het ziekenhuis. Deze koppeling zorgt ervoor dat informatie vanuit de ambulance direct wordt doorgestuurd naar het dossier van de patiënt.

Door de digitale gegevensuitwisseling zijn spoedzorgverleners in het ziekenhuis snel op de hoogte van de gezondheidstoestand van de patiënt in de ambulance. Dit levert belangrijke tijdswinst op wanneer iedere seconde telt.

Als de patiënt al bekend is in het ziekenhuis, dan wordt de informatie bovendien direct toegevoegd aan het dossier van de patiënt. Is de patiënt nog niet bekend, dan kan de zorgmedewerker gemakkelijk een dossier aanmaken en de ritinformatie koppelen. Voordat de koppeling tot stand kwam, maakte de ambulanceverpleegkundige een print van de ritinformatie die tijdens de overdracht van de patiënt pas overhandigd werd aan de spoedzorgverleners van het ziekenhuis. Nu heeft de zorgverlener deze informatie al voordat de patiënt binnenkomt.

Om deze gegevensuitwisseling voor elkaar te krijgen, moet informatie vanuit de verschillende regionale ambulancevoorzieningen (RAV’en) via de Landelijke Server Digitale Vooraankondiging (LSDV) bij de juiste patiënt in het elektronisch patiëntendossier ingelezen worden. Om dit te realiseren is er nauw samengewerkt met externe partijen zoals het UMC Groningen (UMCG werkt al op deze manier en heeft haar ervaringen gedeeld), de ambulancevoorzieningen GGD Kennemerland en Witte Kruis, en een aantal leveranciers.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie