Afbeelding
Pixabay

Tekort van 7,6 miljoen, zorgkosten rijzen de pan uit

28 november 2020 om 20:15 Zorg

HAARLEMMERMEER De kosten van het sociaal domein in Haarlemmermeer rijzen de pan uit. Werd er begin dit jaar nog rekening gehouden met een tekort over 2020 van 1.7 miljoen euro, op dit moment wordt het tekort al berekend op 7.6 miljoen euro. De gemeenteraad wil samen met wethouder Mieke Booij van Zorg op zoek naar mogelijkheden om te besparen op de kosten.

De politiek heeft kort geleden in een raadsbreed aangenomen motie aangegeven dat er aan de kwaliteit van de zorg in elk geval niet mag worden gemorreld. Die moet recht overeind blijven. Tegelijk heeft de rekenkamer de opdracht gekregen om te bekijken welke mogelijkheden er zijn om te besparen op de kosten.

De gemeenteraad heeft twee achtereenvolgende weken stilgestaan bij de oplopende kosten van de zorgtaken en wat er op korte termijn aan te doen is. Het college van burgemeester en wethouders heeft in een nota van maatregelen alvast een voorschot genomen om die vraag te beantwoorden. Er zijn uiteindelijk drie mogelijke opties overgebleven.

Eén daarvan is het invoeren van een zogeheten budgetplafond. Een zorgaanbieder krijgt een budget voor het geven van zorg en moet het daar mee doen. Als de kosten stijgen, moet de aanbieder dat in eigen organisatie zien op te lossen.

Wethouder Booij benadrukte donderdag dat deze optie pas vanaf 2022 geld kan opleveren, omdat de huidige zorgcontracten tot dat jaar doorlopen. De gemeente kan natuurlijk in overleg met de aanbieders om te verzoeken de budgetten niet te overschrijden, maar volgens Booij staan ze ongetwijfeld niet te springen.

De meeste partijen waren donderdag tijdens het tweede debat niet erg enthousiast over een budgetplafond. Ze zijn bang dat cliënten niet meer worden geholpen of dat er lange wachtlijsten ontstaan. HAP-fractievoorzitter Charif El Idrissi zag de maatregel wel als aanvaardbare laatste strohalm. Wethouder Booij zei dat het college het als zijn opdracht ziet om het miljoenentekort op te lossen.

Raadslid Charlotte van der Meij (D66) vond dat de gemeente veel breder moet gaan kijken naar opties om geld te besparen. De wethouder zegde toe dat te gaan doen.

Frits Verhagen

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie