Afbeelding
Jos van Rooijen

Mysteryland deels over op lokale groene stroomvanjos

24 augustus 2018 om 13:17 lokaal

HOOFDDORP Trots. In één woord: trots. Dat is Jos koeckhoven nu Mysteryland, het muziekfestival op het voormalig Floriadeterrein, dit jaar de groene stroom gebruikt die opgewekt wordt door de ruim 1400 zonnepanelen die de ondernemer dit jaar op het dak van zijn schuur heeft laten leggen. “Fantastisch toch dat dit gebeurt”, laat hij enthousiast weten.

Er is heel lang over nagedacht voordat hij überhaupt besloot om zonnepanelen op het dak van de landbouwschuur te laten leggen. Vervolgens is er heel wat energie en tijd gestopt in het plaatsen van de zonnepanelen, de omvormers, de stoppenkasten en de bekabeling. Maar nu alles is geregeld waardoor Mysteryland zijn groene stroom kan gebruiken tijdens het muziekfestival, raakt hij, Jos Koeckhoven, er bijna niet over uitgepraat. “Dat dit toch mogelijk is. Moet je kijken hoe mooi het werkt. Je hoeft er niets voor te doen. Hier heb je zonlicht op het dak en nog geen 500 meter verder stop je de stekker in het stopcontact. Prachtig toch!”

Hij zegt het terwijl hij wijst naar de zonnepanelen op het dak, de omvormers boven in de schuur inclusief de stoppenkasten, de kabels die vanuit de schuur naar het feestterrein gaan waar ze aangesloten worden op de vier grote containers vol met accu’s. Daar wordt al die groene stroom opgeslagen. Klaar voor gebruik. Daar staat ook Paul Schurink die voor Mysteryland verantwoordelijk is voor onder andere dit groene project. Hij is net zo enthousiast als Jos die het initiatief nam voor het grote dak vol zonnepanelen en stroomvan jos.nl.

“Wij juichen dit initiatief alleen maar toe, want ook als Mysteryland willen we een belangrijke duurzame bijdrage leveren. Deze groene stroom gaat ons maar liefst zo’n 10.000 liter dieselolie besparen (geen 40.000 maar 30.000) doordat we minder aggregaten hoeven in te zetten. Dat is echt een forse bezuiniging. En dan is dit nog maar het begin. Hier laten we zien dat het kan: een festival dat draait op groene stroom. Oké. Nu nog deels. Maar het begin is er. Dit is een ontwikkeling die niet meer te stoppen is.”

Dat laatste klink als muziek in de oren van Jos, want dat was precies één van zijn doelstellingen om ooit te starten met zonnepanelen en groene stroom. “Ik moest echt wel even aan het idee wennen van die zonnepanelen. Maar nu ik zie dat het werkt en hoe goed het werk. Ik kan alleen maar zeggen: stop met praten erover maar doe het ook. Ga over op groen.”

Mysteryland draait dit jaar voor een kwart op duurzame energie, opgewekt door de zonnepanelen op de naastgelegen schuur van Jos Koeckhoven. Organisator ID&T is daarvoor de samenwerking aangegaan met de gemeente Haarlemmermeer en het lokale energiebedrijf Tegenstroom. Mysteryland heeft de ambitie uitgesproken om binnen drie jaar volledig op lokale duurzame stroom te draaien.

Volgens wethouder Nederstigt (Duurzaamheid) is het de bedoeling dat ook andere evenementen die plaatsvinden in het Haarlemmermeerse Bos, het voormalige Floriadeterrein en de Groene Weelde gebruik gaan maken van lokaal opgewekte zonnestroom waardoor dieselaggregaten tot het verleden gaan behoren.



 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie