Schreurs (op de foto links):
Schreurs (op de foto links): "Het gaat om het idee van winnen en dat je het in je eentje gedaan hebt." Tom Schreurs

Schreurs gaat voor top vijftig

20 september 2018 om 13:16 Sport/sport

HOOFDDORP Tom Schreurs heeft in een paar jaar tijd een razende ontwikkeling doorgemaakt. De Hoofddorper doet pas vijf jaar aan squash, maar winnen is nu al herkenbaarder dan verliezen. Begin deze maand deed Schreurs voor het eerst mee met het EK van de senioren om ervaring op te doen, want hij weet heel goed: pieken doe je pas als je 28 jaar oud bent.

SQUASH-COMMUNITY "De squash-community is heel leuk om in te zitten", begint Schreurs. "Alle mensen zijn daar aardig tegen elkaar. Het is niet zo als voetbalpubliek, waarbij je af en toe rellen hebt. Bij squash is het allemaal gezellig. Daarom vind ik het gewoon heel leuk." Het is dan ook niet wonderlijk dat Schreurs op 12 jarige leeftijd stopte met voetbal. "Met voetbal hangt het af van anderen, waardoor je niet alles in de hand hebt."

'RELAXT' "Ik heb hele goede mensen om me heen. Mijn trainers broer is bijvoorbeeld professioneel squasher. Die staat nummer vijftig van de wereld, dus die weet ook overal wat van." Het squash-talent werkt er hard voor om, net zoals zijn coaches, bij de top van zijn sport te behoren. Zo traint Schreurs tussen de twintig en vijfentwintig uur per week. Volgens de Hoofddorper is het echter belangrijker om wedstrijden te spelen, waar de druk het hoogst is. Ook al heeft Schreurs daar zelf geen last van. "Ik ben sowieso heel erg relaxt in alles. Mensen zeggen tegen mij: je moet een beetje aan je uitstraling werken, want het lijkt of het je allemaal niet zoveel uitmaakt. Maar die rust heb ik wel voor de wedstrijd, als ik bijvoorbeeld de finale in ga. Dat helpt wel."

BIJGELOOF Hoewel Schreurs dan 'relaxt' is, heeft hij ook een sterk gevoel voor bijgeloof. Allereerst moet Schreurs tussen het inslaan en de eerste game zijn beide veters strak strikken. Bovendien gaat de squasher een kwartier voor de wedstrijd niet meer naar de wc. Tot slot mag zijn oranje grip om zijn raket geen andere kleur hebben. "Op het EK in Polen had ik geen gripjes meegenomen. Vervolgens ging ik naar de shop daar en hadden ze alleen blauwe gripjes. Dus ik liep naar de bondscoach en zei: je hoeft mij niet op te stellen. Toen hebben we anderhalf uur heen en anderhalf uur terug in de taxi gezeten voor de gripjes."

EK SENIOREN Schreurs deed aan het begin van deze maand dus mee aan het EK Senioren. "Tijdens mijn eerste wedstrijd speelde ik tegen de nummer honderdvijf van de wereld. Die verloor ik met 3-1. Daar was ik voor mezelf positief verrast over. Ik zag die jongen namelijk inslaan en zeg tegen de coach: ik ga de baan niet op. Die gozer was bijna breder dan dat hij lang is. Dat ging nog verrassend goed, dus daar was ik wel blij mee." De squasher heeft een aantal banen waar hij ooit wil staan. "In Hong Kong hebben ze een baan die de hoogste van de wereld is. Die staat op het dak. En Egypte hebben ze een baan tussen pyramides."

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie