Afbeelding
Eigen foto

'We laten de boel heel netjes achter'

22 september 2018 om 10:15 lokaal

HOOFDDORP De regering mag dan deze week met Prinsjesdag een zeer zonnige rijksbegroting hebben gepresenteerd, het college van burgemeester en wethouders in de oude gemeente Haarlemmermeer kon er donderdag ook wat van in zijn eigen gemeentebegroting. "We laten de boel heel netjes achter", zo waren de eerste woorden van wethouder Derk Reneman van Financiën met een trotse glimlach op zijn gezicht.

Ga er maar aan staan: de gemeentebegroting laat de komende vier jaar alleen maar 'dikke zwarte cijfers' zien, aldus Reneman. De komende vier jaar blijft er naar verwachting maar liefst twaalf miljoen euro boven de streep over. Daar komt bij dat de lasten voor de inwoners alleen met de prijsindexering blijven stijgen. "Het is een mooie uitgangspositie", zegt de wethouder over rooskleurige financiële positie.

Die solide financiële situatie was voor de buren van Haarlemmerliede en Spaarnwoude één van de belangrijkste redenen om voor Haarlemmermeer te kiezen als fusiepartner. Daar bovenop komt het gegeven dat ook de nieuwe gemeente Haarlemmermeer veel geld uittrekt voor onderhoud van de buitenruimte. In de begroting is een bedrag van meer dan 20 miljoen euro aangegeven.

Van dat geld wordt niet het achterstallig onderhoud in de kernen van Haarlemmerliede en Spaarnwoude bekostigd, zo beloofde wethouder Marjolein Steffens-van de Water van Beheer en Onderhoud. Het beschikbare budget wordt eerlijk over alle kernen verdeeld. Het geld is afgelopen jaren vooral besteed aan het vernieuwen van wegen. De komende tijd komen de stoepen en straten aan de beurt.

Het college heeft in de begroting rekening gehouden met allerhande financiële risico's, zegt wethouder Reneman. Zo is de afgelopen jaren al ingespeeld op de beslissing van de rijksoverheid om vanaf 2021 geen precarioheffing te mogen heffen op leidingen en kabels. Dat kost de gemeente miljoenen, maar het college heeft dat geld achterhouden met de groei van de OZB-opbrengst.

Ook mogelijke verliezen bij de grondtransacties na de omlegging van de A9 in Badhoevedorp kunnen simpel worden opgevangen, zegt Reneman. Het was B en W er vooral om te doen om de nieuwe gemeente Haarlemmermeer volgend jaar met een schone lei te laten beginnen.

De gemeenteraden van de oude gemeenten bespreken de begroting beide op 1 november. Ze komen echter niet tot besluitvorming, want die is begin volgend jaar voorbehouden aan de nieuwe gemeenteraad.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie