Het eerste mobiele Repair Café.
Het eerste mobiele Repair Café. Jos van Rooijen

Repair Café ziet grote wens in vervulling gaan

26 september 2018 om 12:12 lokaal

HOOFDDORP Het is niet de gedroomde SRV-wagen, maar het komt toch behoorlijk in de buurt: een Repair Café dat op locatie ingericht kan worden. Woensdagochtend werd de eerste officieel ingericht in de grote zaal van Zorgcentrum Horizon in Hoofddorp. Het was meteen druk met rolstoelen, naaimachines, klokken en lampen.

Vijf jaar bestaat het fenomeen nu in Haarlemmermeer: het Repair Café. Een plek waar je naar toe kunt gaan met huishoudelijke apparatuur (en je fiets) dat gerepareerd moet worden en waar vrijwilligers het euven proberen op te lossen. In de eerste plaats om de apparatuur een langer leven te gunnen en daarmee de afvalberg te verminderen, maar ook om materialen en kosten uit te sparen.

Hoofddorp had de eer van een eerste café (De Ark), waarna er in de daarop volgende jaren meerdere volgden. Maar de droom, aldus mede-initiator Rien Wattel, bleef toch om met een verbouwde SRV-wagen de boer op te kunnen en zo alle kernen van Haarlemmermeer aan te kunnen doen. Maar des te langer er over nagedacht werd, des te meer vragen kwamen er boven. Want waar laat je zo'n auto, wie gaat er mee rijden, kun je er overal mee komen? En hoe zit het met de kosten?

Het idee wagen viel daarmee af, maar het 'mobiele' niet. "Het werd een mobiel fafé waarbij de vrijwilligers met hun gereedschappen onderweg zijn", aldus Wattel die woensdagochtend genoot van de start van zo'n café in Verpleeghuis Horizon, mede mogelijk gemaakt middels een cheque van 1.000 euro van coöperatieve windmolenvereniging Meerwind. "Dus niet op een vaste plek, maar nu eens hier, dan eens daar. Over in Haarlemmermeer waar ruimte is, kunnen we een moment inplannen. Zorgcentrra, buurthuizen, wijkgebouwen. De mogelijkheden zijn legio."

Juist omdat het de eerste keer was, was speciaal wethouder Marjolein Steffens – van de Water uitgenodigd voor het geven van een symbolisch startschot. En daar kwam ze graag voor naar de Kruislaan. Kon ze meteen zien dat er voor dit eerste café al heel wat belangstelling was uit het huis zelf en uit de buurt. Rolstoelen, diverse klokken, naaimachines, kledingstukken, lampen – de vrijwilligers hadden het er meteen druk mee. De kisten, waarmee het gereedschap naar allerlei locaties meegenomen kunnen worden, werden volop ingezet.

Ook de klok van Horizon moet gerepareerd worden.
Hoe kan deze lamp weer branden?
Een band plakken hoort er ook bij.
Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie