Uiterst secuur wordt de tweede roede door de kop van de as gestoken.
Uiterst secuur wordt de tweede roede door de kop van de as gestoken. Trudy Witteman

Nieuwe roeden voor Vijfhuizer Molen

27 september 2018 om 13:48 lokaal

VIJFHUIZEN De oude roeden eruit, de nieuwe erin. Een spectaculaire klus die vlotjes is verlopen. De Vijfhuizer heeft zijn nieuwe roeden.

Het is dinsdag, net na de spits. De Vijfhuizerdijk is afgezet, de oplegger met de beide exact 20.20 meter lange roeden is gearriveerd, de hydraulische telekraan staat veilig gestempeld op het wegdek. Het spektakel kan beginnen. Op een sein van de beide molenmakers Dave en Robin Poland uit Oterleek beweegt de machinist de arm van de kraan richting Vijfhuizer Molen aan de Haarlemse kant van de Ringvaart. Een overspanning van liefst 63 meter. De stalen kabel wordt vastgemaakt en niet veel later hangt de eerste roede boven het nagenoeg rimpelloze water.

Zeven ton staal dat hard aan vervanging toe is blijkt als het gevaarte behoedzaam op de dijk is neergelegd. Vervolgens gaat het eerste nieuwe exemplaar richting molen en wordt met uiterste precisie door de kop van de gietijzeren bovenas gestoken. Een prachtig samenspel tussen machinist en molenmakers die tenslotte de roede middels wiggen klem zetten in de askop. Roede nummer twee volgt feilloos. Oude eruit, nieuwe erin. Als de klus is geklaard is er applaus van het publiek dat het schouwspel ademloos heeft gevolgd.

Onder de kijkers Goof Hendriks die al ruim 30 jaar tegenover de molen woont. Zijn oom Frans, een broer van zijn vader Jan, was van 1932 tot 1948 molenaar van de Vijfhuizer. "Ze hadden elf kinderen. Je snapt niet hoe ze er hebben kunnen wonen", kijkt hij naar de rietgedekte achtkante bovenkruier uit 1874 die tot in de jaren zestig van de vorige eeuw de Vijfhuizerpolder bemaalde. Vanwege de stadsuitbreiding van Haarlem verviel deze functie.

Vrijwillig molenaar Peter van Liempt die door zijn vrouw Conny wordt bijgestaan, is een tevreden mens. "Het was windstil en mede daardoor is de klus vlotjes verlopen. De nieuwe roeden zijn gegalvaniseerd waardoor ze veel langer meegaan dan de oude roeden die het ruim een halve eeuw hebben uitgehouden. Het wachten is nu op het hout voor de nieuwe hekken. Als die aan de roeden bevestigd zijn kan de molen na drie jaar weer draaien. Mogelijk is dat eind oktober." De klus is geklaard. Peter heeft de Molenaarsbitter koud staan.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie