Afbeelding
import

Geen meerderheid voor verbod op vuurwerk

28 september 2018 om 19:17 lokaal

HOOFDDORP Er komt voorlopig geen verbod in de gemeente om rond de jaarwisseling vuurwerk af te steken. Een grote meerderheid van de gemeenteraad vond donderdagavond dat de traditie van vuurwerk gewoon moet blijven.

De discussie over wel of niet een vuurwerkverbod was een initiatief van de fractie van Onafhankelijk Liberaal. De aanleiding was een brief van de vier grootste gemeenten aan minister Ollongren van Binnenlandse Zaken om vuurwerk te verbieden. Bovendien constateerde landelijke politiebaas Akerboom dat vuurwerk de laatste jaren steeds meer overlast geeft.

Volgens fractieassistent Jos van Klaveren van Onafhankelijk Liberaal is daarom een algeheel vuurwerkverbod één van de opties. De gemeente zou ook op een centrale plek in de gemeente, zoals bij de Toolenburger Plas, een grote vuurwerkshow kunnen organiseren. Daarmee zou een hoop leed kunnen worden voorkomen.

Vertegenwoordiger Van der Linden van de vuurwerkverkopers in Haarlemmermeer zag zo'n centrale show echter niet zo zitten. Hij had er wel oren naar om de verkoop van knalvuurwerk te verbieden. De branche verdient volgens hem toch het meest aan vuurpijlen en ander siervuurwerk.

De optie voor een algeheel vuurwerkverbod kreeg weinig steun in de gemeenteraad. Alleen GroenLinks-raadslid Els Berk was een uitgesproken voorstander. Volgens haar zijn er de laatste jaren te veel ongelukken gebeurd om nog van een veilige traditie te kunnen spreken. GroenLinks pleitte al eerder voor de eerdergenoemde centrale vuurwerkshow.

Andere raadsfracties vonden een verbod op het afsteken van vuurwerk ronduit betuttelend. Fractievoorzitter Paul Meijer van Forza! Haarlemmermeer vond dat er al genoeg tradities om zeep zijn geholpen. "Eerst Zwarte Piet en nu het vuurwerk weer. En dan bedoel ik niet het knalvuurwerk, want dat vind ik ook verschrikkelijk."

Alle partijen waren wel voor een strenge handhaving van illegaal vuurwerk. Ook waren sommige fracties voor meer vuurwerkvrije zones. Bij de laatste jaarwisseling waren dat er vijf: vooral rond het ziekenhuis, verzorgingshuizen en de kinderboerderij.

Burgemeester Onno Hoes zei daarover dat meer vuurwerkvrije zones een mogelijkheid is, maar dat je dan weer meer toezichthouders moeten hebben om zo'n verbod te handhaven. Bovendien liggen er volgens Hoes geen verzoeken om zo'n zone ergens in te voeren.

De burgemeester zei bereid te zijn om te onderzoeken of de gemeente een algeheel verbod op alleen knalvuurwerk kan uitroepen. Enkele fractiewoordvoerders reageerden dat dit zeker niet de bedoeling is, omdat het om inperken van knallers gaat en niet om een verbod.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie