Afbeelding
Eigen foto

Herdenking Schipholbrand in twee delen

13 oktober 2018 om 13:33 lokaal

HAARLEMMERMEER Platform Vluchtelingen Haarlemmermeer, waarin onder andere kerken, Humanistisch Verbond, Amnesty International en twee Moslimgroepen samenwerken, herdenkt eind oktober de Schipholbrand uit 2005. De laatste jaren gebeurt dat altijd in tweeën: met een herdenking bij het monument bij de plek van de brand en met een thema-avond.

Op vrijdag 26 oktober vindt de herdenking bij het monument plaats. Op 26 oktober 2005 ging 's avonds laat in het cellencomplex op Schiphol-Oost het brandalarm af. Het gebouw is inmiddels verplaatst naar Schiphol-West, maar vlakbij de oude plek staat een klein monument, achter Breguetlaan 67 in Oude Meer. Hoogtepunt in de sobere herdenking daar is het noemen van de elf namen van de slachtoffers. Protestkoor Morrend Volk verleent muzikale medewerking. 
De herdenking is van 19 tot ongeveer 19.30 uur. Iedereen is welkom en wordt gevraagd om bloemen mee te nemen. 

EEN HUMAAN ASIELBELEID - KAN DAT? Voor de thema-avond gaat het Platform in gesprek met schrijver en journalist Arthur Umbgrove over 'Een humaan asielbeleid – kan dat?' Daarvoor kom Umbgrove op woensdag 24 oktober - van 20 tot 22 uur - naar de Bibliotheek Hoofddorp-Centrale.

In zijn roman 'Wat we weten' vertelt Umbgrove hoe hij bevriend raakt met twee Syrische vluchtelingen en zo de praktische gevolgen van het asielbeleid in Nederland merkt. Al schrijvende gaat hij steeds wanhopiger op zoek naar houvast. Hij concludeert 'dat we te veel niet weten' om een oordeel te vellen over het asielbeleid, bijvoorbeeld 'is de bekering van Mustafa echt?' en 'plukken asielzoekers hun foto's van internet?' 

Ontvangst vanaf 19.30 uur met koffie en na afloop gesprek en een drankje. Toegang 10 euro inclusief koffie en drankje; kaarten aan de zaal. 

Op maandag 15 oktober van 20 tot 22 uur wordt het boek besproken onder leiding van Leo Mesman en worden er vragen verzameld voor de avond met Umbgrove. Plaats: boekwinkel Het Kruispunt in Hoofddorp, Kruisweg 1067a. Informatie en aanmelden: info@boekwinkelhetkruispunt.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie