Afbeelding
Redactie

Onderzoek naar steun voor lokale media

11 oktober 2018 om 10:49 lokaal

HAARLEMMERMEER De gemeente gaat een onderzoek doen naar de stand van zaken bij lokale media in Haarlemmermeer, en de vraag of de gemeente deze media moet ondersteunen. De gemeenteraad nam afgelopen donderdag een gezamenlijke motie van D66, PvdA, CDVP en Forza! over dit onderwerp aan.

Er zijn zorgen binnen de raad over de huidige staat van de lokale media in Haarlemmermeer. Pablo Meegdes (D66) refereerde in zijn uitleg over de motie onder meer aan het verdwijnen van een aantal lokale edities van het Witte Weekblad en het Haarlemmermeerse katern van het Haarlems Dagblad. Volgens Meegdes staan lokale media door een dalend aantal abonnees en het achterblijven van advertentie-inkomsten onder druk. Hierdoor wordt het voor deze media steeds moeilijker om zaken in de gemeente te agenderen en te controleren.

"Wij vinden het enorm belangrijk dat inwoners geïnformeerd worden over wat er speelt in de gemeente en in hun directe omgeving", zo verduidelijkte Meegdes. "Straks zijn er verkiezingen en dan is het handig dat men de verschillen tussen de partijen weet."

MEDIAFONDS De indienende partijen lieten zich inspireren door de gemeente Leiden, waar eerder al een lokaal mediafonds werd opgetuigd. Volgens Meegdes is het niet meteen de bedoeling dat dit ook in Haarlemmermeer gaat gebeuren, maar is het wel belangrijk om te weten hoe de zaken ervoor staan, zodat in de volgende raadsperiode kan worden besloten of lokale media daadwerkelijk een handje moeten worden geholpen.

Arjo van Bezooijen (ChristenUnie-SGP) steunde het onderzoek, maar wees wel op het gevaar van ongewenste politieke inmenging. "Ik denk zomaar dat er andere politieke partijen zijn die politiek betrokken willen zijn bij de media. Ik vind dat we daar verre van moeten blijven." Uiteindelijk kreeg de motie voldoende steun vanuit de raad, en kan het college dus aan de slag. Het is de bedoeling dat de uitkomsten van het onderzoek in de eerste helft van 2019 bekend worden.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie