Afbeelding
import

Gemeenteraad ziet niks in onteigenen winkels

19 oktober 2018 om 16:18 lokaal

HOOFDDORP De gemeenteraad staat niet te trappelen om twee winkelpanden aan de Concourslaan in Hoofddorp te gaan onteigenen. Dat bleek donderdag tijdens een soms heftig debat in de raad.

Het college van burgemeester en wethouders legde de raad andermaal een voorstel voor om de panden aan de Concourslaan 53-55 juist wel te onteigenen. Die onteigening is onderdeel van afspraken die in 2011 zijn gemaakt met ontwikkelaar Kennemerland Beheer. Als pandeigenaren niet willen meewerken aan verkoop dan zou het college met een voorstel tot onteigening komen, zo luidde de afspraak.

Wethouder Adam Elzakalai van Ruimtelijke Ordening zei dat het college met het raadsvoorstel die toezegging is nagekomen. De vraag is vervolgens wat de gemeenteraad ermee doet. Die is niet enthousiast over het onteigeningsplan, zo bleek donderdag opnieuw.

De pandeigenaren Anand Khemai en Paul Bakker hebben een eigen ontwikkelingsplan ontwikkeld. Hun advocaat zei donderdag dat het plan per direct kan worden uitgevoerd. Dit nieuwbouwplan zou ook prima passen in het grotere renovatieplan voor de Concourslaan en de Tuinweg.

Juwelier Khemai deed een dringend beroep op de gemeenteraad om niet alleen naar de zakelijke kant te kijken. Hij dreigt zijn winkel en woonruimte kwijt te raken als er wordt onteigend. Volgens hem is er nooit serieus met hem overlegd en staat ie met zijn rug tegen de muur.

Winkelierster Ingrid van Es vroeg de gemeenteraad snel spijkers met koppen te slaan, omdat de Concourslaan en Tuinweg al te lang een verpauperd gebied zijn. "De winkeliers in dit gebied worden al vele jaren gedupeerd. Het is zwaar verloederd. We hebben het gevoel dat we niet echt serieus worden genomen."

Wethouder Elzakalai betwijfelde of het eigen bouwplan van Khemai en Bakker goed in het grote nieuwbouwplan past. In het bestemmingsplan is vastgelegd dat het om een grootschalige detailhandel gaat en het is de vraag of dat dan wordt waargemaakt. Daarnaast zijn er volgens Elzakalai vragen over parkeren.

De fracties van HAP en CDA vonden dat er in elk geval moet worden gewacht met een besluit nemen totdat er duidelijkheid is over de aanvraag voor een omgevingsvergunning die Khemai en Bakker hebben gedaan. Ook andere fracties waren niet direct genegen om de onteigening door te zetten.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie