Afbeelding
Pixabay.com

'Ook subsidie voor panelen op flats'

25 oktober 2018 om 11:42 lokaal

HOOFDDORP Eigenaren van eengezinswoningen hebben de mogelijkheid om subsidie te krijgen om zonnepanelen op hun dak te plaatsen. Flatbewoners hebben die mogelijkheid niet, omdat ze een gezamenlijk dak hebben. Hoofddorper Kees Vries deed daarom vorige week een beroep op de gemeenteraad om een subsidie te verlenen aan verhuurder Ymere.

Kees Vries is wat je noemt een duurzame inwoner. De Hoofddorper is volgens hem de eerste huurder van een flat van Ymere die volledig van het gas af is. Het gaat om een proef van de corporatie. Vries maakt gebruik van een elektrische boiler en laat zijn huis verwarmen met infraroodpanelen. Dat zijn panelen met een soort aluminiumfolie die door middel van de zogeheten nanotechniek zijn huis verwarmen. Dat werkt volgens de Hoofddorper uitstekend.

Maar het punt dat Kees Vries wilde maken, was dat hij zonnepanelen op zijn flatgebouw wil om zijn woning van energie te voorzien. Ymere zegt dat dit nog te duur is en dat er geen subsidie voor wordt gegeven. De Hoofddorper vond dat oneerlijk, omdat flatbewoners in Amsterdam en Haarlem wel subsidie krijgen als ze een zonnepaneel hun elektriciteit laten verzorgen. Waarom kan dat dan niet in Haarlemmermeer, zo wilde de Hoofddorper weten.

Kees Vries maakte indruk met zijn duurzame betoog. Hij kreeg van alle kanten lof toegezwaaid over zijn inspanningen om zijn woning op en top duurzaam te maken. VVD-raadslid Rob Koster stelde zelfs voor om ambtenaren naar de Hoofddorper te sturen om te bekijken wat hij allemaal in zijn woning heeft gedaan.

Ook wethouder John Nederstigt was goed te spreken over de inspanningen van Vries. Hij stelde dat het antwoord op de vraag van de Hoofddorper simpel is: zonne-energie is in principe winstgevend dus is subsidie niet nodig. De wethouder zegde toe met Ymere in overleg te gaan om de daken van flatgebouwen ook voor zonnepanelen van individuele flatbewoners te bestemmen. Als er te weinig ruimte is, zijn er nog voldoende projecten voor inwoners zonder voldoende dakoppervlak.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie