Tentoonstelling Marjo van der Leeuw - LauwereysReligieuze mysterie.Mysterieuze religie15 december 2018 - 3 maart 2019In h

25 oktober 2018 om 14:04 Nieuws Deel je nieuws

Marjo van der Leeuw is textiel kunstenaar. Vanaf 15 december tot 3 maart 2019 heeft zij een tentoonstelling in het Wevershuis te Leiden.

Het thema is "Religieuze mysterie " Mysterieuze religie".

Vervuiling, vluchtelingen, overbevolking, plastic troep, IS, terrorisme, haastig leven en de drukte in deze tijd. Er zijn oorlogen omdat religies met elkaar botsen en er is geen respect meer voor elkaar. Macht en geld zijn de middelen om leider te worden, daarin mist men inhoudelijke kennis en bezorgdheid over de mensheid en onze aarde. Mensen gaan er aan onderdoor. Geloven mag niet meer in onze maatschappij en alle mysteries moeten wetenschappelijk verklaard worden.

Met textiel en andere materialen probeert Marjo deze emotie van "wereldpijn" over te brengen. Het woord wereldpijn komt van het Duitse woord "Weltschmerz", het gevoel van diepe droefheid, pijnlijk ervaren melancholie door verdriet ontstaan door de onvolmaaktheid van deze wereld.

Marjo vraagt zich in deze expositie af of er nog stilte is in onze wereld. Waar is de rust gebleven? Hoe kunnen wij vreedzaam leven? Waar is het respect voor onze omgeving? Mogen we nog geloven? Wat is de zingeving van het leven? Is er een God? Een iets of een niets?

Ja er is hoop. Door Marjo weergegeven in verscheidene symbolen. Een Phoenix ontworstelend uit het vuur, kruisen als teken van het Christelijke geloof en amuletten ter bescherming van het kwaad. De hoop dat er meer is dan alleen het leven op aarde.

Is er een uitweg? Geloof en mysterie komen samen op een punt van hoop.

 l

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie