Afbeelding
Pixabay.com

Bewoners Floriande vrezen vuurwerkopslag aan IJweg

3 november 2018 om 16:26 lokaal

HOOFDDORP Inwoners van de Floriande in Hoofddorp zijn bang voor de enorme hoeveelheid vuurwerk die ligt opgeslagen bij kerstboomboerderij Van Wees aan de IJweg in Nieuw-Vennep. Bewoner Coen Springelkamp bracht de vrees donderdag namens alle verontruste wijkbewoners over als inspreker tijdens de raadsvergadering.

Springelkamp hield de raad voor dat er bij Van Wees ruim 41.000 kilo vuurwerk ligt opgeslagen. Voor die partij is een geldige vergunning verstrekt, maar Springelkamp stelde dat de gemeente haar bewoners nooit aan zo'n enorm risico mag blootstellen.

De Floriander rekende de politici voor dat de hoeveelheid vuurwerk aan de IJweg een kwart is van de opslag bij SE Fireworkst in Enschede, waar in 2000 een enorme plaatsvond. Daar was 177.000 kilo vuurwerk opgeslagen. Toen dat in de lucht vloog, werd een complote woonwijk verwoest en kwamen 23 mensen om, onderwie meerdere brandweermensen.

Springelkamp benadrukte dat hij ondernemer Van Wees beslist niet zijn nering misgunde. Hij noemde hem een aardige man die open was over zijn handel. Maar de dichtstbijzijnde inwoners van Floriande zitten toch met de opslag in de maag, zo maakte hij duidelijk.

De zorg van Floriande werd door sommige raadsfracties gedeeld. Burgemeester Onno Hoes zei dat de provincie Noord-Holland de milieuvergunning heeft verleend voor de vuurwerkopslag. Volgens hem voldoet Van Wees aan alle strenge voorwaarden.

Hoes noemde de vergelijking met de vuurwerkramp in Enschede een beetje vergezocht. Volgens hem was dat destijds een totaal andere situatie. De burgemeester vond de zorgen over de opslag aan de IJweg niet terecht. Naar aanleiding van de discussie zegde hij wel toe nog eens aan de provincie te vragen of ze opnieuw naar de vergunning wil kijken en te onderzoeken of de regels wel goed worden nageleefd.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie