Martin Verzijden en Ada de Graaff
Martin Verzijden en Ada de Graaff Alex Plomp

Broer en zus starten stadsboerderij in CruquiusCrowdfunding gestart voor kas, ontvangstruimte en mobiele stallen

12 november 2018 om 11:19 Nieuws Deel je nieuws

Weinig mensen hebben nog contact met de mensen die hun eten produceren. Dit komt doordat het eten van ver komt, of van grote bedrijven die je als consument moeilijk kan benaderen. Daardoor gaat er kennis verloren over bijvoorbeeld hoe kippen (horen te) leven en wat er komt kijken bij het laten groeien van een krop sla. De Wickevoorter Stadsboeren pakken het daarom anders aan. Hun missie is om mensen te leren waar hun eten vandaan komt. Door de boerderij de producten en de productie dichtbij te brengen en iedereen uit te nodigen om te komen kijken hoe het er op de boerderij aan toe gaat. Om de boerderij op te bouwen zijn broer en zus een crowdfundingcampagne gestart via CrowdAboutNow.

De droom om samen een boerderij te beginnen ontstond bij Martin Verzijden en zijn zus Ada de Graaff een aantal jaar geleden. Zij gooiden beiden het roer om, volgden een opleiding tot biologisch boer en grepen met beide handen de kans aan in Cruquius hun boerderij te starten. “Vanaf het begin was voor ons duidelijk dat we boer willen zijn tussen de mensen”, zegt Martin, “want we willen onze klanten en bezoekers laten ervaren hoe hun eten groeit”. Ada werkt 15 jaar in de zorg en miste de verbinding met de aarde en wilde naast de zorg voor mensen ook voor de aarde gaan zorgen.”

Stadsboer in een klein dorp

De Wickevoorter Stadsboeren zijn gevestigd achter het Cruquiusgemaal, op het terrein van epilepsiecentrum SEIN. Op een gedeelte van dat terrein zal de komende jaren de woonwijk Landgoed Wickevoort worden gebouwd en de stadsboerderij neemt een belangrijke plaats in in de wijk. “De definitie van een stadsboerderij is dat de boer de producten direct levert aan de klant. Zo van het land op uw bord,” legt Martin uit.

“Het is heel mooi om met de ontwikkeling van het gebied mee te groeien,” vertelt Ada, “hoewel dat de komende jaren tijdens de bouw van de wijk nog wel wat logistieke uitdagingen heeft.”

Creatieve oplossingen

Een van de oplossingen is het huisvesten van de geiten en kippen in mobiele stallen. Dat vereist een flinke investering, net als de bouw van een tijdelijke kas en een ontvangstruimte voor bezoekers, vrijwilligers, klanten en mensen die dagbesteding doen op de boerderij. Daarom zijn de stadsboeren een crowdfundingscampagne gestart om voldoende geld binnen te halen voor die investeringen die de volgende stap mogelijk maken: www.crowdaboutnow.nl/dewickevoorterstadsboeren. Meer dan 60 enthousiaste mensen hebben zich al verbonden met De Wickevoorter Stadsboeren. Daardoor is al bijna 75% van de benodigde €50.000,- binnen. Tot het eind van deze maand kunt u nog meedoen aan de crowdfunding waardoor de boeren hun doel kunnen bereiken.

 

 

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie