Doe eens echte kunst cadeau

13 november 2018 om 07:30 Uit-cultuur/nieuws

BADHOEVEDORP In Galerie Kunst 2001 wordt van vrijdag 23 november tot en met zondag 16 december de jaarlijkse tentoonstelling 'Betaalbare Kunst' gehouden waarin zeven kunstenaars hun werk laten zien in verschillende disciplines. Dit jaar zijn Cocky Hoffer-Rietbrink (keramiek), Hanneke Rijks (houten objecten), Mika Stam-Van Vonderen (schilderijen), Rina de Raadt-Voortman (sieraden), Petrus Griepink (porselein), Rui Weerkamp (lichtkunst), en Peter Janssen (fotografie) uitgenodigd. De werken zijn zo uitgekozen dat iedere bezoeker zijn of haar hart kan ophalen en iemand of zichzelf tijdens de feestdagen verwennen met echte kunst. De aangekochte werken kunnen direct worden meegenomen. De tentoonstelling wordt geopend op zondag 25 november om 16.00 uur. Met deze tentoonstelling wordt ook de doelstelling van de Galerie extra benadrukt: kunst toegankelijk maken voor een breed publiek. De Galerie is gevestigd in het Dorpshuis van Badhoevedorp en wekelijks geopend van vrijdag tot en met zondag van 13.00 uur tot 17.00 uur. 

Cocky Hoffer-Rietbrink maakt objecten en beelden van keramiek, enerzijds strakke en industriële objecten van uiteenlopende materialen, zoals oud ijzer, roestige elementen of delen van oude materialen, bewerkt met engobes, oxides en pigmenten. Anderzijds maakt zij figuratief werk, zoals het project 'On the move', een serie van oorspronkelijke zeepaardjes die een eigen leven gaan leiden, doordat de vormen langzamerhand veranderen van realistisch naar vervreemdend en meer kleur en glans hebben.

Hanneke Rijks maakt 'kunst met hout en humor' en dat is wat haar drijft in haar werk als kunstenaar. Sinds 1990 is zij werkzaam als meubelrestaurator in een houtwerkplaats in een voormalig kinderbadhuis in Amsterdam-West. In 2014 begon zij met het zelf creëren van houten kunstobjecten met als favoriete materiaal het berkenmultiplex, dat mooi strak is af te werken, en favoriet vanwege de lichte kleur in combinatie met het kleurverschil van de lagen. De objecten zijn vaak gebaseerd zijn op optische illusies, puzzels, paradoxen en kleuren.

De serie schilderijen 'Down Under' van Mika Stam-van Vonderen is gebaseerd op de wonderen van de onderwaterwereld, die voor haar inherent zijn aan de beleving van het motorrijden. De schilderijen zijn vervreemdende, licht abstracte beelden op uiteenlopende formaten van doeken. Zij gebruikt diverse ondergronden, zoals houten panelen en beton. Mika is niet gefocust op de techniek, maar creëert ruimte voor toeval en een eigen interpretatie van de toeschouwer.

Aanvankelijk maakte Rina de Raadt-Voortman met synthetische klei voorstellingen in miniatuur. Sinds 1995 ontwerpt zij sieraden van synthetische klei, waarbij de eenvoud van vorm en kleur centraal staat.  Met klei, dat haar altijd geboeid heeft, kan je dingen laten ontstaan terwijl je bezig bent en niet volgens een bepaald plan. Steeds is zij op zoek naar nieuwe materialen en verrassende combinaties. De materiaalkeuze maakt het mogelijk sterk te variëren in vorm en toepassing.

Het merendeel van het porselein van Petrus Griepink is met de hand opgebouwd uit tientallen laagjes porseleinklei, die hij van te voren heeft ingekleurd met hittebestendige keramische kleurstoffen die op 1260 graden worden meegebakken. De zuiverheid van het materiaal, de mogelijkheden om flinterdun en uitdagend te werken, spreken tot de verbeelding. Hoe dan ook blijft het werken met porselein een niet eenvoudige klus. De materie heeft zijn eigen wetmatigheden en vraagt naast materiaalkennis en technische vaardigheid ook een gezonde portie creativiteit en zin voor vormgeving om te kunnen komen tot een "eigen manier van werken".
Rui Weerkamp creëert in zijn lichtkunst spectrale kleurobjecten die door de langzame verandering binnen het RGB kleurenspectrum verschillende aspecten van het ontwerp naar voren laten komen.

Als kunstenaar/fotograaf is Peter Janssen een autodidact. Zijn oog voor leven, dood, licht, donker, structuur en schoonheid van details brengt hem doorlopend in een staat van verwondering. In en door zijn werk probeert hij de chaos aan indrukken te catalogiseren en die verwondering om te zetten in een voor hem overzichtelijk landschap van gevoel door beeld. Peter exposeert foto-installaties op canvas met een 3D afwerking.

Het adres van het Dorpshuis Badhoevedorp is Snelliuslaan 35. Voor meer informatie over de tentoonstelling en het werk van de Galerie kan de website van Galerie Kunst 2001 worden geraadpleegd: www.galeriekunst2001.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie