Leerlingen van de Bosrank spelen een scène uit de voorstelling 'Dromenstelers'.
Leerlingen van de Bosrank spelen een scène uit de voorstelling 'Dromenstelers'. Eigen foto

Liefdevolle avond in De Meerse met 'Dromenstelers'

21 november 2018 om 09:29 Uit-cultuur/nieuws

HOOFDDORP Een grote opkomst maandagavond bij de familievoorstelling over kanker 'Dromenstelers', en heel veel kinderen in de schouwburg. Presentatrice Janouk Kelderman, bekend van televisieprogramma 'Het Klokhuis', beloofde een mooie, bijzondere en liefdevolle avond en dat werd het zeker. Op een open kinderlijke en voor iedereen begrijpelijke manier maakte ze vooraf aan de voorstelling het zware onderwerp bespreekbaar en luchtiger.

Wat is kanker nou precies? Hoe is het ontstaan? En is het echt niet besmettelijk? “Oh, je kunt elkaar dus gewoon blijven knuffelen”, aldus Kelderman. De presentatrice leidde de voorstelling 'Dromenstelers', een initiatief van het Spaarne Gasthuis, het Adamas Inloophuis en basisschool de Bosrank, in met een aantal interview met prominenten en experts.

AVONDETEN Tom Horn, wethouder van de gemeente Haarlemmermeer, werd als eerste geïnterviewd door haar. “Het avondeten is bij mij thuis het moment bij uitstek om hoogte- en dieptepunten te bespreken”, vertelde hij. “Dit is een fantastisch initiatief om praten over kanker uit de taboesfeer te halen onder kinderen.”

Ook specialisten van het Spaarne Gasthuis en Elvira, coördinator Kind en Gezin bij het in Nieuw-Vennep gevestigde Adamas Inloophuis, werden ondervraagd. “Er is geen goed of fout om een gesprek te beginnen. Je kunt kanker gewoon benoemen bij kinderen. Ze voelen goed aan wat er aan de hand is. Belangrijk is om vooral aandacht te geven en tijd te nemen voor elkaar.”

BORSTKANKER Linda Albers is samen met haar kinderen Ashley van 11 en Colin van 14 naar de familievoorstelling gekomen. “Bij mij is recentelijk de diagnose borstkanker geconstateerd. Ik vind het heel belangrijk om er met mijn Ashley en Colin openlijk over te kunnen praten en dat ze weten dat ze met alle vragen ook bij terecht kunnen want ik ben een alleenstaande moeder. Ik kan de ziekte niet verbergen want ze zullen het ook aan me gaan zien en op hun leven heeft ook een ook grote impact.” Colin: “Ik ben verdrietig en bang.”

Even verderop zit Naomi Aertssen (9) met haar moeder en partner. Haar moeder hoopt dat deze voorstelling Naomi zal helpen om beter over het onderwerp te praten. Naomi’s vader overleed aan de ziekte toen ze nog heel jong was. Ze heeft hem kort gekend, maar de pijn en het gemis is er niet minder om. Ze is zichtbaar emotioneel en wordt vaak met het verlies en de pijn over haar vader geconfronteerd. “Ik wilde eigenlijk liever thuis blijven”, zegt ze duidelijk aangedaan.

OPTREDEN Voor de familie Gomaa heeft de familievoorstelling een andere strekking. Zij zijn met z’n vijven gekomen om hun zoon en broertje voor het eerst te zien optreden op een echt podium met zijn klas van basisschool de Bosrank. “We zijn enorm trots. En gelukkig hebben we van dichtbij de ziekte nog niet meegemaakt.”

De voorstelling onder regie van Mark van Haasteren, regisseur van onder andere De Efteling, was een groot succes. Trix Stoevelaar, die samen met haar zus aanwezig was, vond het heel mooi hoe het onderwerp in de voorstelling gebracht werd.

SCHULD “Het was echt goed. Er deden kinderen mee met verschillende nationaliteiten en iedereen gaat er anders mee om, weet ik als vrijwilligster bij het Adamas Inloophuis. Iedereen kan kanker krijgen en niemand heeft er schuld aan. Het overkomt je. Het hoort erbij liet de voorstelling zien, maar je kan altijd blijven dromen en plannen maken. De voorstelling zorgde voor een positief gevoel. Bij iedereen.”

Desiree van Ommen

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie