SCW krijgt de nodige kansen maar verliest van Pancratius.
SCW krijgt de nodige kansen maar verliest van Pancratius. RVDS

Toverdrank is op bij SCW

21 november 2018 om 14:39 Sport/sport

RIJSENHOUT De ruim 4.000 inwoners van het weerbarstige dorpje aan de Westeinderplas dragen al jaren de bijnaam 'de Galliërs van Haarlemmermeer'. Dit alles met een knipoog naar de Romeinse tijd en de stripreeks 'Asterix'. Onder de rook van Schiphol heeft het dorp veel te verduren en de verbeten vechtlust werd de afgelopen jaren ook door de plaatselijke voetballers geëtaleerd. De laatste vier seizoenen onder leiding van trainer Edwin van Maas, de 'Obelix' van SCW. Dit seizoen is het Hoofddorps trainersduo Ardon de Waard en Ricky Pereira zijn vervanger. Dit gaat gepaard met een andere aanpak, waar iedereen duidelijk nog aan moeten wennen.

Patrick van Leeuwen, trainer van tegenstander Pancratius is er vooraf niet gerust op. Van Leeuwen: "Spelen op natuurgras tegen een getergde opponent. Wij trainen en spelen bijna alles op kunstgras. Dan leed SCW 2 weken geleden ook nog eens een 6-0 nederlaag tegen DEM en ze willen dit ongetwijfeld rechtzetten. Wij zitten gelukkig wel met ons team in een flow, daar vertrouw ik dan maar op."

Vanaf het beginsignaal van scheidsrechter Ter Hoeve stralen de Badhoevedorpers een soort zelfbewustzijn uit op het veld. Aanvoerder Bas ter Haak en Mitchell Voortman zijn een zeer ervaren centraal verdedigingsduo, maar juist zij gaan het eerste half uur een aantal keren in de fout. SCW, dat na de zeperd van de laatste wedstrijd zeer afwachtend begint, weet via nieuwkomer Stefan Batista Pereira tot driemaal toe niet te profiteren. Zelfs oog in oog met invallend doelman Roy Schut weet hij niet te scoren.

Een counterend SCW had dus na een half uur spelen met 3-0 voor moeten staan, maar het laatste kwartier van de eerste helft slaat Pancratius keihard toe. Na de 0-1 van Hijzelendoorn, kopt de trainer van de Zondag 1 ongehinderd één minuut voor rust de 0-3 binnen. Dit gebeurt na een zeer verre inworp van Vorstman, die SCW-keeper Keby van den Dool daar mee verrast. Even daarvoor was hij al kansloos bij de 0-2, een van richting veranderende vrije trap van Ter Haak.

"Dat zijn de mentale wetten in de sport", aldus SCW-trainer De Waard. "We zitten met een jeugdige ploeg in een moeilijke fase. Na die gemiste kansen knakt er toch iets. We staan vervolgens wat apathisch te kijken bij het verdedigen. Op die momenten slaat zo'n ervaren tegenstander toe."

De tweede helft komen aan Rijsenhoutse kant spits Patrick de Lange en middenvelder Kevin van Pelt in het veld. De laatste stond vanwege een blessure weken aan de kant. Met zijn inbreng komt er weer wat lijn in het aanvalsspel van SCW. Er ontstaat zelfs wat hoop na de 1-3 van Pereira. Een kwartier voor tijd schiet Ter Haak die hoop vanaf de penaltystip aan duigen: 1-4. De Rijsenhoutse supporters ondergaan de nederlaag gelaten en wachten op betere tijden. Hun 'ploegie' speelt al 30 jaar onafgebroken in de 3de klasse. Waarom zou dat dit jaar foutgaan? Als de toverdrank, het bier, maar blijft stromen en dat waarschijnlijk in een door de 'Romeinen' toegezegde nieuwe sportaccommodatie.