De Duinpolderweg maakt veel los bij inwoners van kernen als Zwaanshoek en Beinsdorp.
De Duinpolderweg maakt veel los bij inwoners van kernen als Zwaanshoek en Beinsdorp. MB

Hoe nu verder met omstreden Duinpolderweg?

25 november 2018 om 08:59 lokaal

BEINSDORP Politieke partij GroenLinks hield vorige week vrijdag een bewonersbijeenkomst in dorpshuis Het Eiland rond de Duinpolderweg. Plan was om met bewoners in gesprek te gaan over de vraag hoe het nu verder moet met de plannen rond de omstreden weg. Gespreksleider Alwin Hielbrink werd bijgestaan door Piet Schouten, raadslid in Haarlemmermeer, en Dick van Egmond, raadslid in buurdorp Hillegom.

De Duinpolderweg houdt de gemoederen in dorpen als Zwaanshoek en Beinsdorp flink bezig. Dat bleek niet alleen vorige week donderdag tijdens een hoorzitting in de gemeenteraad (zie hiernaast) maar ook vrijdag in Beinsdorp waar de lokale fractie van GroenLinks het publiek in contact wilde brengen en op wilde roepen in actie te komen tegen de veelbesproken verkeersader.

VERWACHTING Een zestigtal mensen had de moeite genomen naar het buurthuis in Beinsdorp te komen in de verwachting dat er een aantal zaken met betrekking tot de ontwikkelingen rond de Duinpolderweg duidelijk zouden worden. Want de zorgen en de onzekerheid erover zijn groot, zeer groot. Zeker nu duidelijk is dat de provincies Noord- en Zuid-Holland alsnog - tegen alle verwachtingen in - voor de gevreesde Middenvariant hebben gekozen.

Er waren niet alleen mensen uit Beinsdorp aanwezig maar ook uit onder meer Zwaanshoek, Lisse en Lisserbroek. De bijeenkomst begon met een stuk geschiedenis, beginnend bij de N05 en de N206, waarbij hier en daar wat ongeduldig op de stoelen werd geschoven. Er werd verteld dat er in principe nog niets aan de hand is. Er is besloten om de Middenvariant te onderzoeken, maar er is nog geen beslissing genomen dat deze variant het ook gaat worden.

MOGELIJKHEDEN De vraag werd gesteld wat nu nog de mogelijkheden zijn. Daarbij kwamen drie opties naar voren: onderzoeken of het beoogde doel van de weg wel wordt bereikt, de besluitvorming onder de loep nemen en kijken of de verkeerssituatie voldoende is getoetst.

Wat GroenLinks, de SP en de Partij voor de Dieren betreft, komt de weg er niet. Vanuit de zaal werd gezegd dag de wethouder van Haarlemmermeer Derk Reneman te makkelijk akkoord zou zijn gegaan met de keuze voor de Middenvariant en zo wel heel luchthartig over de belangen van Haarlemmermeerders heen was gestapt. Zeker in de wetenschap dat er in februari nog een grote meerderheid van de gemeenteraad akkoord ging met het toenmalige voorkeurstraject. Dat de provincies uiteindelijk voor een andere variant kozen, was toen niet te voorzien.

Velen gingen met een teleurgesteld gevoel weer naar huis. Men was niet veel wijzer geworden behalve dan dat er meerdere malen in de betogen van de aanwezige politici het woordje 'hoop' werd genoemd. Want er is nog niets besloten, er is een voorstel gedaan en er is geen besluit genomen. Alles is dus nog mogelijk, zo was de boodschap.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie