De laatste raadsvergadering kon gelukkig in het historische raadhuis gehouden worden.
De laatste raadsvergadering kon gelukkig in het historische raadhuis gehouden worden. Henk van Ommeren

Laatste raadvergadering

28 november 2018 om 12:49 lokaal

HALFWEG De laatste reguliere raadsvergadering van de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude voor de fusie eindigde enigszins in mineur. Reden was een tegenvaller over de inning van de OZB en een tekort van 780.000 euro in de najaarsrapportage van 2018.

Een groot aantal belangstellenden bezochten de vergadering mede vanwege de plannen rond Hartje Spaarndam. De raad moest besluiten of het overgebleven deel van het voorbereidingskrediet van 465.000 euro beschikbaar mocht worden gesteld voor het realiseren van de plannen. Dit als cofinanciering van de subsidie van het Schipholfonds. Alleen de VVD sputterde vanwege het grote bedrag wat aan het Dorpscentrum besteed moet worden. Henk Werner noemde dit trekken aan een dood paard.

Bij het vaststellen van de OZB voor 2018 was de raad uitgegaan van een verhoging van 1 procent. Door de toegepaste rekenmethode bleek dat de inwoners van de gemeente 95.000 te veel hadden betaald. Pogingen van de raad om dit via een stimuleringsfonds voor de huidige dorpskernen stranden vanwege de angst voor rechtsongelijkheid met de kernen uit de huidige Haarlemmermeer.

In de najaarsrapportage bleek er een tekort te zijn ontstaan van 780.000 euro voor 2018. Raadsfracties noemden dit schoon schip maken. Een oorzaak was onder meer het afschrijven van de boekwaarde van het pand Dr W. Nijestraat in Spaarndam. Omdat de raad besloten had dit zo snel mogelijk te laten slopen was afschrijving volgens de regels vereist. Een andere reden was het uitstellen van bouwprojecten, waardoor leges waren misgelopen. De raad was door dit resultaat wat teleurgesteld maar gaf wel goedkeuring.

Burgemeester Pieter Heiliegers besloot deze vergadering met een korte terugblik op de rijke historie van het gemeentehuis: "Het pand ademt geschiedenis en zal voor altijd ons huis blijven."

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie