Zang en Vriendschap tijdens haar voorjaarsconcert.
Zang en Vriendschap tijdens haar voorjaarsconcert. Ton Massaro

HMZV voor 30e keer zingend door Bornholm

9 december 2018 om 10:23 Uit-cultuur/nieuws

HOOFDDORP Al 29 jaar verzamelen de zangers van het Haarlemmermeers Mannenkoor 'Zang en Vriendschap' zich op kerstmorgen rond 7 uur in de ontvangstruimte van Woonzorgcentrum Bornholm in Hoofddorp. Dit jaar is het niet anders.

En dat betekent dat het koor HMZV dit jaar op dinsdag 25 december voor de 30e keer door de dames van de activiteitencommissie in de ontvangstruimte worden opgewacht met koffie en kerstbrood. Daarna gaan de zangers in twee groepen Woonzorgcentrum Bornholm in, verdeeld over Hoog- en Laagbouw, en gaan al kerstliederen zingend de afdelingen over.

Soms zijn de bewoners al wakker, anderen worden gewekt door de kerstliederen die bijna alle bewoners bekend in de oren klinken. In veel gevallen zingen bewoners met de zangers mee, ook als het geheugen hen soms in de steek heeft gelaten zoals op de afdeling Laagbouw.

Of wordt er een dansje gemaakt. Voor de zangers is dit elke keer weer een ontroerend om dit mee te maken.

Nadat alle afdelingen zijn bezocht en na wederom koffie met kerstbrood, gaat een delegatie van de zangers naar Woonzorgcentrum Eijkenhove, dat zich op hetzelfde terrein bevindt. Ook daar worden uit volle borst de kerstliederen voor de bewoners gezongen.

Het initiatief tot het zingen op kerstmorgen is ruim 30 jaar geleden genomen door de toenmalige voorzitter van Zang en Vriendschap, wiens moeder toen in Bornholm verbleef.

Inmiddels staat de datum al ver van tevoren in de agenda van de zangers. Daardoor zijn er elk jaar voldoende enthousiastelingen die de traditie in leven willen houden.

Het Haarlemmermeers Mannenkoor bestaat overigens al veel langer dan 30 jaar. Opgericht in 1932, vierde het vorig jaar nog haar 85-jarig bestaan met een groots jubileumconcert in De Meerse in Hoofddorp. Elk jaar zijn er meerdere optredens, waaronder dit jaar een 'groot' kerstconcert met meerdere solisten en musici.

Dit concert is zaterdagavond 15 december in kerkgebouw P.G. De Rank in Nieuw-Vennep. Hiervoor zijn nog enkele kaarten beschikbaar.

Voor meer informatie, zie www.hmzv.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie