Afbeelding
Eric van Lieshout

Tot 3 jaar cel voor overval Haverhals

7 december 2018 om 17:02 lokaal

ZWANENBURG De rechtbank heeft celstraffen van 30 en 36 maanden gegeven aan de twee 19-jarige Amsterdamse mannen. Het duo heeft afgelopen zomer een gewelddadige overvalpoging gedaan op Haverhals Schoen- en Sportmode.

De straf komt overeen met de eis van het Openbaar Ministerie (OM). Bovenop de straffen is het duo veroordeeld tot een schadevergoeding van bijna 15 duizend euro.

In de nacht van 2 op 3 juli probeerden de mannen in te breken bij Haverhals. Ze probeerden putdeksels de winkelruiten stuk te slaan.

Het lukte de mannen niet om binnen te komen. De dag erna kwamen ze terug naar de winkel, die toen open was. Gewapend met een lifehammer wilden zij de winkel overvallen, maar werden met een hockeystick door de winkeleigenaar weggejaagd.

Op het personeel heeft de overval een groot effect gehad, laat de recht weten. In een slachtofferverklaring laat een medewerker van de winkel weten sinds de overval last te hebben van nachtmerries, paniekaanvallen, nekklachten, concentratieproblemen en stress. Ze heeft drie maanden niet kunnen werken.

Omdat de winkeleigenaar vreesde dat de overvallers weer terug zouden komen, heeft hij beveiligers ingehuurd. De twee mannen moeten van de rechtbank zowel de salariskosten van de winkeleigenaar als de zorgkosten van de medewerker terugbetalen. De rechtbank veroordeelde beide mannen voor diefstal en inbraak en ziet geen aanleiding het jeugdstrafrecht voor ze toe te passen.

Een derde persoon, een minderjarige jongen, stond 4 december voor de kinderrechter. Tegen hem is zes maanden jeugddetentie geëist en een pakket aan voorwaarden. Op 18 december doet de kinderrechter uitspraak in zijn zaak.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie