Just Justa fotografie
Just Justa fotografie Jurgen Nobel vindt de gemeente apart beleid moet maken dat gericht is op toeristen.

VVD wil speciaal beleid voor toeristen

10 december 2018 om 19:30 lokaal

HOOFDDORP De gemeente moet apart beleid gaan maken dat gericht is op toeristen. Dat bepleitte VVD-fractievoorzitter Jurgen Nobel vorige week in de gemeenteraad tijdens een discussie over de financiële Najaarsrapportage.

Aanleiding voor de oproep van Nobel was het aanzienlijke bedrag dat de gemeente elk jaar binnenhaalt met de toeristenbelasting. Met 6.5 procent aan belasting voor elke hotelovernachting betaalt de toerist in de gemeente de hoofdprijs. Het is de hoogste van heel Nederland. De toeristenbelasting brengt dit jaar in totaal 2.3 miljoen euro in het laatje.

VVD'er Nobel stelde dat de toerist wel wat extra's mag verwachten voor die uitgave. Hij kreeg uiteraard steun van fractievoorzitter Paul Meijer van Forza!, die al jaren vindt dat de toeristenbelasting in Haarlemmermeer veel te hoog. Meijer zei daarom dat het voorstel van de VVD 'het zijne zou kunnen zijn'.

De Najaarsrapportage liet zien dat er voor de gemeente financieel geen vuiltje aan de lucht is. De gemeente stevent dit jaar af op een positief saldo van ruim 2 miljoen euro. Wat wethouder Derk Reneman van Financiën betreft blijft dat positieve beeld ook de komende jaren gehandhaafd. Volgens hem kan de gemeente eventuele risico's die eraan zitten te komen makkelijk opvangen.

Fractievoorzitter Maaike Ballieux van GroenLinks maakte zich niettemin zorgen. Zij noemde andermaal de schuldenpositie en de grote risico's die er nog in enkele dossiers schuil gaan. Ballieux sprak met name over de megaclaim van gebiedsontwikkelaar Televerde.

Sommige fracties maakten zich zorgen over de huidige positie van onderhoudsbedrijf de Waterwolf. De onderneming keert dit jaar geen dividend uit en dat zou een veeg teken zijn. Wethouder Reneman zei echter dat is afgesproken dat er geen dividend wordt uitbetaald aan de aandeelhouders van de Waterwolf.

Niettemin gaf Reneman direct toe dat de Waterwolf in financieel zwaar weer is beland. Om die donkere bui af te wenden wil het college van burgemeester en wethouders volgend jaar met reddingsvoorstellen naar de nieuwe gemeenteraad komen, aldus de wethouder.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie