Pieter Heiliegers met zijn vrouw tussen collega burgemeesters en de Commissaris van de Koning.
Pieter Heiliegers met zijn vrouw tussen collega burgemeesters en de Commissaris van de Koning. Henk van Ommeren

Afscheid met brok in de keel

13 december 2018 om 09:49 lokaal

HALFWEG Het was voor sommigen met een brok in de keel: Het afscheid van burgemeester, het college en de raad van de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude in de laatste raadsvergadering. Door de fusie per 1 januari 2019 met gemeente Haarlemmermeer houdt de eigen gemeente op met het zelfstandig voortbestaan.

De Claes van Kietenzaal in de Zoete Inval was vol belangstellenden op dinsdagmiddag 11 december voor het eerste deel van de laatste formele raadsvergadering. In dit deel van de vergadering werd afscheid genomen van burgemeester Pieter Heiliegers, die zes jaar aan het roer van de gemeente heeft gestaan. Zoals de Commissaris van de Koning Johan Remkes memoreerde, de eerste burgemeestersklus voor Heiliegers. En dan meteen een heel pittige periode waarin de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude zelf het initiatief nam voor een fusie met een buurgemeente. Volgens Remkes was dat overigens een keuze met een rijke bruid.

Ook de burgemeesters Nick Meijer (Zandvoort en tevens voorzitter van de burgemeesterskring) en Jos Wienen (Haarlem en vicevoorzitter van de Veiligheidsregio Kennemerland) spraken hun bewondering uit voor de manier waarop Heiliegers zijn functie in een moeilijke periode had uitgevoerd. Wienen kwam aan het woord als vicevoorzitter omdat de voorzitter Onno Hoes er ook in een andere hoedanigheid was, als waarnemend burgemeester van de fusiepartner. Wienen kon niet nalaten om nog even de positie van Spaarndam aan te kaarten. Ook gaf hij aan dat het geen definitief afscheid in de regio was, omdat Heiliegers per 24 januari 2019 als burgemeester van Uithoorn wordt geïnstalleerd. Hoes vertelde over zijn eerste ontmoeting met Heiliegers, toevallig in een gelegenheid die ook Pieter heette. Hij gaf bovendien zijn collega Wienen mee,dat Spaarndam-Oost van harte welkom was in de Haarlemmermeer.

In zijn dankwoord vergeleek Heiligers zijn gemeente met het Gallische dorp. Sterk tussen grote gemeenten en strijdend voor het behoud van groen.. Ook noemde hij naar de informatiekrant "Horizon en Stip" die verwees naar de naam van de gemeente H&S. Ten slotte gaf hij aan dat de technische grenzen van gemeenten geen beperking mogen zijn op de samenhorigheid in een gemeenschap. Daarna overhandigde hij het eerste exemplaar van het door Frank van der Poll geschreven historische boek over de gemeente aan Johan Remkes. Daarna was er een receptie waarin belangstellenden afscheid konden nemen van burgemeester Pieter Heiliegers.

In het tweede deel van de vergadering werd eerste griffier Nico Voogd in het zonnetje gezet. Daarna kregen de raadsleden de gelegenheid om terug te zien op de afgelopen raadsperiode. Voor sommige leden was een kort betoog wel heel lastig. De raad werd onder meer vergeleken met een voetbal team. Ook de wethouders Raymond van Haeften en Bob Graal keken nog even terug op de raadsperiode en de verhoudingen met de raad. De vergadering werd besloten met een cadeau voor de raadsleden. Tevens werden de eerste exemplaren van een boek over de gemeente overhandigd aan de schrijver en de leden van de historische werkgroepen, die veel werk voor dit boek hadden verricht. Een speciaal boek, omdat alle huisgezinnen in de gemeente de komende dagen een gratis exemplaar als afscheid zullen ontvangen.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie