Afbeelding
Jan Aukes

'Opdracht voor nieuwe ambtsketen supergaaf'

4 januari 2019 om 11:39 lokaal

HOOFDDORP De opdracht om een nieuwe ambtsketen te maken voor de burgemeester van de nieuwe gemeente Haarlemmermeer was 'supergaaf'. Dat zei ontwerper en goudsmid Eric van Limpt uit Hoofddorp woensdag bij de presentatie van de ambtsketen.

Burgemeester Onno Hoes kreeg er geen genoeg van om de fraaie keten aan de verzamelde mediavertegenwoordigers te laten zien. Hij legde uit dat de wet voorschrijft dat de ambtsketen van zilver is gemaakt. Het nieuwe exemplaar weegt iets meer dan 700 gram en is flexibel in het gebruik. De keten is zo gemaakt dat deze niet heen en weer bungelt als de drager plotselinge bewegingen maakt.

Van de ontwerpers die een gooi deden naar de bijzondere opdracht werd Eric van Limpt uiteindelijk uitgekozen. De Hoofddorper zei daar woensdag erg trots op te zijn. Hij vond het 'super' om samen te werken met de gemeente. Van Limpt was zo eerlijk om toe te geven dat hij niet alle deadlines had gehaald, maar zijn opdrachtgever was niet direct in paniek geraakt. “Ik heb er van genoten”, zei de goudsmid over het proces.

De nieuwe ambtsketen heeft een sobere uitstraling doordat er geen kleuren zijn gebruikt. “Het is puur wat moet moet zijn”, zo zei burgemeester Hoes. Het belangrijkste deel van de keten wordt gevormd door de penning centraal onderaan. Aan de ene kant is het nieuwe gemeentewapen te zien en die staat voor als de burgemeester voor de gemeente actief is. Als de penning wordt omgedraaid, komt het Rijkswapen voor dat aan de orde is als de burgemeester namens de koning een onderscheiding uitreikt.

In de nieuwe ambtsketen zijn ook de gemeentewapens van de twaalf omliggende gemeenten van Haarlemmermeer verwerkt. Nieuw zijn de gemeenten Zaanstad en Velsen die buren zijn van de vroegere gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude.

Belangstellenden kunnen in het raadhuis een film bekijken over hoe de ambtsketen gemaakt is. Ook de oude ambtsketens van de twee opgeheven gemeenten zijn er te zien. Als de expositie wordt weggehaald, verhuizen de oude ketens naar het Historisch Museum.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie