Afbeelding
Ton Dijkstra

Noord-Zuidlijn komt naar Schiphol en Hoofddorp

7 januari 2019 om 18:34 lokaal

SCHIPHOL (ANP) Schiphol wil zo snel mogelijk het openbaarvervoersnetwerk uitbreiden. Volgens president-directeur Dick Benschop is hiervoor een plan in de maak van de NS, ProRail en de Vervoerregio Amsterdam. Zo is het volgens hem niet meer de vraag óf de Noord-Zuidlijn moet worden doorgetrokken vanuit Amsterdam naar Schiphol en Hoofddorp, maar wanneer, zo zei hij op de nieuwjaarsreceptie van de luchthaven.

De betrokken partijen hebben eind vorig jaar overeenstemming bereikt over de wens om de vorig jaar geopende metrolijn door te trekken, vertelde Benschop. Volgens de topman is het moeilijkste deel van het megaproject al aangelegd en moet het mogelijk zijn het traject te verlengen. Verder moeten er stappen worden gezet in de internationale treinverbindingen en de uitbreiding van het station op de luchthaven.

Volgens Benschop ligt er een eerste strategie bij de politiek in Den Haag en wordt de komende tijd verder gesproken over verdere invulling, zoals het kostenplaatje. ,,We willen niet alleen ons handje ophouden, maar ook iets meebrengen. Een soort offer you can't refuse.''

Hoewel Schiphol vorig jaar een recordaantal van 71 miljoen passagiers verwelkomde, kwamen er ook meer klachten dan ooit binnen over geluidsoverlast. Het Bewoners Aanspreekpunt Schiphol (BAS) kreeg in 2018 11.500 meldingen, drie keer meer dan het jaar ervoor.

Op dit moment wordt gesproken met bestuurders en bewoners over de toekomstige groei van de luchthaven, maar volgens Benschop is er nog veel meer nodig om het vertrouwen terug te winnen. ,,Wij zullen maatregelen nemen in het belang van bewoners'', zei hij. ,,Daarmee wil ik muren afbreken en bruggen slaan. Bijvoorbeeld tussen beleving en berekening van geluid, en tussen meten en rekenen. Wij zullen actief hinder beperken en investeren in leefbaarheid, in samenwerking met onze buurgemeenten.''

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie