Personeel op Schiphol krijgt in 2005 een flyer uitgereikt in het kader van het onderzoek.
Personeel op Schiphol krijgt in 2005 een flyer uitgereikt in het kader van het onderzoek. ANP Foto/Archief

Uitspraak in zaak opzienbarende diamantroof op Schiphol

28 januari 2019 om 11:35 lokaal

SCHIPHOL (ANP) De zes verdachten in de zaak over de opzienbarende diamantroof op Schiphol in 2005 horen vandaag of, en zo ja hoe lang, ze de cel in moeten. Eind vorig jaar zijn celstraffen tot 9 jaar tegen hen geëist.

In totaal is voor ruim 72 miljoen dollar aan diamanten buitgemaakt, de grootste roof in de Nederlandse geschiedenis. Het grootste gedeelte van de buit is nooit teruggevonden.

STRAFEIS De hoogste strafeis was voor Errol H. V. Hij zou de bestuurder van het busje zijn geweest waarmee de geldtransportwagen werd overvallen en de roof hebben geregeld. Ook is hij al eerder in aanraking geweest met politie en justitie wegens roofovervallen.

Marlon D. hoorde 7,5 jaar cel tegen zich eisen. Hij zat volgens de officier van justitie met H. V. in het busje tijdens de overval. Erik P. hoorde een eis van drie jaar cel. Hij was 2 weken voor de roof volgens het OM betrokken bij een mislukte poging en durfde niet meer. Marlon D. nam zijn plek in.

MEDEWERKERS Twee medewerkers van de luchthaven, Raoul T. en Ramazan N., moeten als het aan het Openbaar Ministerie (OM) ligt 5 jaar de cel in. Tegen de man die de beroepscriminelen en de Schiphol-medewerkers met elkaar in contact zou hebben gebracht, eiste het OM een celstraf van 3 jaar.

De zeven verdachten werden pas begin vorig jaar aangehouden, een kleine 12 jaar later. Dat gebeurde onder meer na een jarenlang undercovertraject van de politie. Zes van hen moeten terechtstaan, de zevende verdachte en waarschijnlijk het brein achter de overval overleed onlangs.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie