Damesgroep Ukelol trap op in de huiskamer van Gonnie van der Star.
Damesgroep Ukelol trap op in de huiskamer van Gonnie van der Star. Marina de Wit

Huiskamers als podia 'Gluren bij de buren'

13 februari 2019 om 10:35 Uit-cultuur/nieuws

ZWANENBURG Er werd zondagmiddag heel wat gegluurd bij de buren tijdens de eerste editie van het huiskamerfestival in Haarlemmermeer. Huiskamers veranderden in podia, van livebands tot dansers. Vooral lokale talenten lieten zien wat ze in huis hebben.

De huiskamer van Gonnie van der Star aan de Populierenlaan 323 staat in het teken van de damesgroep Ukelol, die repertoire uit de jaren zestig speelt en zingt.

"Vandaag staan we met ons vijven op het podium, maar normaal bestaat Ukelol uit negen dames", vertelt Monique. Het is half twee en het tweede dertig minuten durende optreden begint. De opkomst valt iets tegen, maar de enthousiaste meiden, bestaande uit Tonny, Manon, Cathy, Monique en Jaime popelen. Ukelol varieert in de leeftijd van 28 tot 62 jaar en wekelijks wordt bij Cathy thuis geoefend.

"Wij zijn een jaar geleden gestart en hebben de ukelele zelf eigen gemaakt. Het zingen erbij was best spannend."

Ukelol geeft optredens in kroegjes, op straat, in bejaardenhuizen, winkelcentra en op kerstmarkten. Omdat Ukelol onversterkt speelt, kan er overal worden opgetreden. Initiatiefneemster Tonny werd na een bezoek aan een ukelele festival in Ierland, enthousiast en kreeg het idee om een ukelele groep in Haarlemmermeer te starten. Na rondvragen, was de groep snel geformeerd.

"Nu zijn we compleet. Het is al een hele prestatie dat negen dames elkaar niet de hersenen inslaan en een hele avond praten en dan slechts een liedje hebben geoefend."

De ukelele bestaat uit vier snaren. "We spelen de liedjes met een concert, sopraan en tenor ukelele. Uiteraard wat wij leuk vinden en gemakkelijk kan worden meegezongen." Na een introductie gaat Ukelol los met jaren zestig hits als Ring on fire, Wagon Wheel en Leaving on a jet plane. Wagon Wheel is het liedjes dat ze zich al eerste eigen hebben gemaakt, 'maar dan wel in het café hoor laat op de avond!'

In mei gaat deze gezellige groep dames naar een Iers festival, want in Ierland is de ukelele een populair instrument. Ukelol organiseert regelmatig Sing en Play Alongs. Monique: "De eerstvolgende Sing and Play Along staat gepland op zaterdag 2 maart van 17-19u in Café Thuys in Hillegom. Iedereen die wil mag met ons meedoen." En dan is het halfuur bijna om. "Het participatielied, oftewel onze meezinger komt eraan". I'm a Believer van the Monkeys wordt ingezet en als afsluiter, een liedje voor onderweg: Hit the road jack.

POSTERS Gastvrouw Van der Star kende het festival al vanuit Haarlem. "Ik zing zelf in een koor en dacht wat let me, als niemand meedoet komt het niet van de grond." Van der Star heeft het event genoeg gepropageerd: er hangen posters, staan vlaggetjes, ze heeft geflyerd, maar toch blijven er aardig wat stoelen leeg. Het kan nog: want om drie uur vindt het derde en laatste optreden plaats.

Van der Star: "Je kiest de groep niet zelf, maar krijgt 'm toegewezen, er wordt namelijk ook gekeken naar de geschiktheid van je huiskamer. Over het algemeen trekt het festival wat meer ouderen dan jong publiek."

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie