Voormalig kankerpatiënt schrijft lied over ziekte

15 februari 2019 om 00:01 lokaal Deel je nieuws

Jan Beenen had blaaskanker. Toen hij hoorde dat hij 'schoon' was, maakte hij er een vrolijk lied over, als therapie: 'Mijn Tokelores'. Het nummer gaat over een zware tijd in zijn leven. In het voorjaar van 2018 plaste hij bloed, onderging diverse onderzoeken in het Spaarne Gasthuis in Hoofddorp en kreeg de diagnose blaaskanker te horen. “Toen zakte de grond onder mijn voeten weg. De laatste jaren had ik namelijk enkele vrienden verloren aan deze verschrikkelijke ziekte. Daar was ik letterlijk als de dood voor.”

Na twee operaties via de plasbuis bleek Beenen ‘schoon’. Goedgemutst als hij doorgaans is, hoorde hij zichzelf als vanouds zingen. ‘Mijn Tokelores’. Een lied dat hij niet kende.“Ik heb geen flauwe notie hoe ik erbij kwam, maar als ik iets meemaak, denk ik vaak in muziek. En ik heb ook geen idee hoe ik aan het woord ‘Tokelores’ kwam. Ik hoop eigenlijk dat ik het zelf heb verzonnen.” Thuis gekomen, schreef hij er een vrolijke tekst bij. Uit liefde voor het leven. “Ik vind het fijn dat ik leef en humor maakt het leven een stuk aangenamer. Ook in moeilijke tijden. Maar als de dokter me had opgegeven, had ik deze tekst natuurlijk niet kunnen schrijven.” 

Jan had geluk. Hij overleefde de ziekte tot nu toe, maar blijft onder controle. Want de helft van de patiënten krijgt de ziekte terug. Daarom gaat hij voorlopig elke drie maanden naar de uroloog die in zijn blaas kijkt. Als hij ‘schoon’ blijkt, krijgt hij daarna een serie van drie blaasspoelingen. Daar heeft heeft hij grote bewondering gekregen voor zijn behandelend arts en de zusters.“Bikkels zijn het.”

Beenen komt nogal eens op de afdeling Urologie en Oncologie van het Spaarne Gasthuis Daar sprak hij andere mannen met dezelfde ziekte en merkte hij ook hoe de meeste mannen het moeilijk vinden over hun blaaskanker en wat het met hen doet, te praten. Voor de grap zong Jan het liedje een paar keer in de wachtkamer. En juist dit vrolijke liedje gaf een eerste aanzet dit wel te doen. Het nummer maakt blijkbaar iets los.

Ook tijdens een liveoptreden in een café bracht Jan het lied zingzeggend ten gehore. Tot zijn verbazing zong het publiek het voor hen onbekende refrein spontaan mee. Aangestoken door dit enthousiasme, benaderde Beenen een aantal muzikanten en een koortje. Muzikant Ronald de Jong componeerde de muziek bij de tekst en ze gingen de studio in om het nummer op te nemen.‘Het tokeloreslied’ van Mijnheer Beenen staat nu online en is te zien en te horen via  https://youtu.be/MFGNFYbzVLo

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie