Bouwen tijdens de drukbezochte Open Dag in 't Kattegat.
Bouwen tijdens de drukbezochte Open Dag in 't Kattegat. Frans Witteman

'Modelbouw is rustgevend'

21 februari 2019 om 07:00 lokaal

HOOFDDORP Dat modelbouw veel meer is dan wat priegelen met lijm en penseeltjes wordt wel duidelijk tijdens de Open Dag waarmee Vereniging van Modelbouwers en Wargamers Haarlemmermeer (VMWH) het 25-jarig bestaan viert.

Ondanks de voorjaarsachtige temperaturen weten zondag 17 februari veel mensen de weg te vinden naar wijkgebouw 't Kattegat waar de leden van VMWH druk bezig zijn met hun hobby, waar talloze minutieus in elkaar gezette modellen worden tentoongesteld, waar bouwdozen met korting worden verkocht. En waar voorzitter en VMWH-oprichter René Erhart maar niet uitgepraat raakt over de hobby die hij al 54 jaar uitoefent en die hem nog elke dag boeit. Ook René wordt wel eens meewarig aangekeken als hij vertelt dat hij op zolder zit te bouwen. Maar zowel voor hem als voor veel meer van de veertig leden die de club telt houdt dat bouwen veel meer in.

"Als je het goed wil doen ga je je door middel van documentatie verdiepen in de achtergrond van het model dat je gaat bouwen." Hij geeft een voorbeeld. "Zie je die tafel met straaljagers? Dat is de Amerikaanse marine-straaljager Phantom. Mijn favoriete toestel. Een groot aantal landen heeft ze in oorlogen ingezet en ze hebben rondgevlogen met verschillende motoren en in kleuren met subtiele verschillen. Verschillen die de kenner ziet. Als bouwer moet je daarvan goed op de hoogte zijn want alles moet kloppen."

Zijn voorliefde voor straaljagers is niet uit de lucht komen vallen. René heeft die van zijn vader die modellen bouwde van toestellen waar hij zelf als piloot in gevlogen heeft.

Volgens René en hij kan het weten, is modelbouw een aan te bevelen hobby. Het is rustgevend en er komt iets moois uit je handen, weet hij. Op de clubavonden wordt informatie uitgewisseld en doordat de leden elkaar helpen worden ze met z'n allen steeds beter. "Maar als je dat niet wil is het ook goed. Het gaat vooral om de lol van het samen bouwen. Om het delen van de passie voor modelbouw."

Maarten Buffing bouwt voornamelijk Duitse gevechtsvliegtuigen. Perfectionist als hij is kan hij zich uitleven aangezien deze toestellen de meest verschillende patronen in de camouflage hadden. Ook hij verdiept zich in de geschiedenis. "Ik wil de juiste kleur en het juiste patroon hebben en ik wil weten waar het toestel gevlogen heeft en welke successen zijn behaald. Ook dat maakt deze hobby zo leuk."

Tegenslagen zijn er ook. Vraag maar aan Zaandammer Jacob Pet die zich heeft gespecialiseerd in halfrupsvoertuigen en al een kleine vijftig jaar bouwt. Van elk los schakeltje een rups zien te maken. Over priegelwerk gesproken. "Op een gegeven moment ging het licht uit. Ik kreeg het niet voor elkaar", herinnert Jacob zich. "Een tip: wegleggen en het later weer oppakken. Mijn ervaring is dat het dan wél lukt."

De wargamers van de club beschilderen de poppetjes en allerlei andere objecten om vervolgens zo historisch getrouw mogelijk een slag na te spelen.

De leden van de club komen uit heel Noord- en Zuid-Holland en zien elkaar elke donderdag van de even week van 19 tot 22 uur in wijkgebouw De Nieuwe Silo in Hoofddorp-Graan voor Visch. Wie wil kennismaken kan vrijblijvend binnenwandelen.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie