Vluchtelingen en niet-vluchtelingen geven een kijkje in hun belevingswereld.
Vluchtelingen en niet-vluchtelingen geven een kijkje in hun belevingswereld. Picture Bridge Foundation

Foto-expositie 'Point of View'

24 februari 2019 om 11:30 lokaal

HOOFDDORP Vluchtelingen en niet-vluchtelingen uit Haarlemmermeer hebben de afgelopen maanden de wereld via 'de bril' – in dit geval de cameralens – van de ander bekeken. Rondom verschillende thema's zijn foto's gemaakt en prachtige verhalen verteld. Op vrijdag 1 maart opent expositie Point of View - Zie jij wat ik zie? in het Historisch Museum, Bosweg 17, waar de foto's en verhalen te zien zijn. De tentoonstelling wordt om 16.00 uur feestelijk geopend door burgemeester Onno Hoes.


ZIE JIJ WAT IK ZIE Fotografieproject Point of View geeft een kijkje in de belevingswereld van de ander. Zo worden de aannames die we hebben over en weer, onze omgeving en maatschappelijke kwesties bespreekbaar en krijgen we meer inzicht in elkaar. Het fotografie-initiatief, dat eerder ook in Culemborg en Dordrecht neerstreek, wil op deze manier een gevoel van verbinding brengen.

VERSCHILLEN EN OVEREENKOMSTEN Met deelnemers uit acht verschillende landen (Burundi, Eritrea, Filipijnen, Irak, Jemen, Nederland, Soedan en Syrië) kende de Point of View groep veel diversiteit en contrast in levensstijlen. "Verschillen tussen mensen krijgen vaak meer aandacht omdat ze meer opvallen. Maar uiteindelijk blijken onze basis wensen en behoeftes toch heel erg overeenkomstig", aldus initiatiefneemster Karijn Kakebeeke.

Sommige foto's en verhalen zijn grappig en herkenbaar, anderen ontroeren. Het werk is persoonlijk, maar grote maatschappelijke thema's – zoals religie, euthanasie en keuzevrijheid in werk en leven – komen ook aan bod.

TYPISCH NEDERLANDS Deelnemers van Point of View legden verschillende onderwerpen vast. Wat heb jij van huis uit meegekregen en draag je nog steeds uit? Wat maakt dat je je ergens thuis voelt? Wat vertel je over het leven in Nederland aan een dierbare ver weg? Opvallend is dat 'tijd' een terugkerend thema was: er werden veel klokken gefotografeerd door vluchtelingen die vertelden over hun kijk op de Nederlandse 'fascinatie' met tijd(gebrek).

Ook een Nederlandse liet hetzelfde onderwerp zien, maar dan op een andere manier. Zij fotografeerde een broodje kaas in een zakje: altijd haast en geen tijd om rustig voor de lunch te gaan zitten. Daar tegenover staat dat meerdere niet-vluchtelingen - met trots- in hun foto's lieten zien dat je in Nederland vrij bent om te zijn wie je wilt zijn.

Naast de foto's en verhalen van deelnemers worden videoportretten getoond. Hierin vertellen deelnemers over de verhalen en ervaringen die hen het meest zijn bijgebleven. Tijdens de tentoonstelling wordt het publiek uitgenodigd om ook mee te denken over de vragen die werden gesteld.

OPENINGSTIJDEN De expositie is te zien van 2 maart tot en met 1 juli. De openingstijden zijn tot 31 maart: woensdag van 13.00 tot 17.00 uur en zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Na 31 maart: dinsdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur en op nationale feestdagen.

Een broodje kaas uit zo’n zakje, omdat ik het best typisch vind dat wij Nederlanders zo vaak eten terwijl we onderweg zijn. We nemen er ook de tijd niet voor. In Marokko is mijn lunch een heel gerecht waar je voor gaat zitten en de tijd voor neemt. Ik heb een broodje kaas gefotografeerd omdat mijn m
Nederland is een vreedzaam land. De vogels, de dieren, iedereen kan in vrede leven. In mijn land kunnen de eenden niet zo vrij zwemmen. Die worden afgeschoten. Toen ik deze foto naar een vriend in Jemen stuurde, reageerde hij verbaast: ‘zie je eenden gewoon zo zwemmen?’
Ik voel me pas écht thuis als de deuren van mijn huis - letterlijk - open zijn. Als ik binnen ben, doe ik ze altijd open. Stel dat de deur dicht is maar de gordijnen wel open, dan voel ik me nog steeds niet thuis. De gordijnen open is niet voldoende. In Eritrea weet ik dat iemand thuis is als de deu
Tulpen zijn typisch Nederlands. Maar de gele tulp is weer anders dan de rest. Daarmee wil ik aangeven dat je in Nederland niet allemaal gelijk hoeft te zijn; je mag best anders zijn dan de rest.
Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie