Bij de workshop spel/toneel wordt serieus geoefend
Bij de workshop spel/toneel wordt serieus geoefend Jet Kuiper

Kinderen vermaken zich bij Kinderkunstdagen @home

27 februari 2019 om 07:13 lokaal

HOOFDDORP '@home' was dit keer het thema van de Kinderkunstdagen in de voorjaarsvakantie. Drie dagen lang waren er bij Pier K 51 kinderen per dag in de leeftijd van 6 tot 12 jaar bezig met verschillende kunstdisciplines die te maken hadden met thuis, at home.

Het loopt nog steeds storm in de vakanties, dit keer konden we niet eens alles honoreren,' vertellen organisatoren Nicole Westerkamp en Miluska Dias, 'de Kinderkunstdagen begonnen in de herfstvakantie van 2013. Wij hebben de organisatie in 2016 overgenomen.' Beiden doen administratie en informatie bij Pier K. Bovendien zitten ze achter de informatiebalie van Het Cultuurgebouw: 'Daardoor kennen we de docenten en kunnen er goed afspraken worden gemaakt over de workshops. @home is alweer het elfde thema na bijvoorbeeld Halloween, Winterpret, Carnaval en Brazilië.' Ook dit keer waren drie dagen lang 51 kinderen per dag in de leeftijd van 6 tot 12 jaar zich aan het vermaken.

Boetseren. 'Maak wat je thuis zou willen hebben, wat je mist, was de opdracht,' vertelt docent keramiek Ben Schroer, 'in de jongste groep hebben sommigen nog wat hulp nodig, maar de meesten zijn aardig zelfstandig bezig.' Wel wijst hij er op dat oortjes en staartjes goed aangedrukt moeten worden. Er liggen al veel creaties te drogen, zoals een bed met beertje er in, een hond, varkens, een televisie, computer en laptop. De 10-jarige Omana heeft een hond gemaakt om thuis naast de televisie te zetten. Luca blijkt aan dezelfde hond te hebben gewerkt.

'Dat komt omdat wij tweeling broer en zus zijn,' legt hij uit. Beiden hebben eerder geboetseerd, op school, met de knutseljuf. De bijna 6-jarige Chaya heeft een hartje gemaakt met haar eigen gezicht er in uitgebeeld voor haar grote liefde, de 5-jarige Cas. Voor haar vader heeft ze een slak gemaakt, met gaatjes er in, omdat hij oud is. Haar moeder krijgt een kleine slak. 'Ik heb nog nooit geboetseerd, maar ik teken heel veel,' voegt ze nog toe. Aan het einde van de dag krijgen alle 51 kinderen die aanwezig waren hun werkstuk mee naar huis.

Spel/toneel. Tijdens de drie Kinderkunstdagen wordt er elke dag rekening gehouden met de kunstdisciplines beeldende kunst, muziek en theater/toneel. De kinderen worden zo ook afwisselend rustig en fysiek wat zwaarder bezig gehouden. Bij Lisanne van der Schut, docent Musical en toneel, krijgen de oudste groepen de opdracht om op papier vragen te beantwoorden, zoals: wat is je lievelingsplek in huis, je lievelingslied, je lievelingshuisdier of je grote droom.

Nadat het opwarmingsspel zip-zap-zop en een soort stoelendans wordt gedaan, wordt de groep van 17 in 4 groepjes verdeeld om hun eigen onderdeel in het toneelspel uit de voeren, waaronder de groep huisdieren en de groep tijdmachine. 'Andere tijden, geen oorlog, geef een knuffel, geen geld, alleen pinnen,' wordt er geroepen. Maar vliegen blijkt toch ook in deze verre toekomst niet te kunnen. De jongste groep van 6 en 7 jaar beeldt alles uit puur op muziek.

Dans. Ook docent hiphop/streetdance/afrodance Quincy Ignacia leert drie keer aan groepen van 17 kinderen ingedeeld naar leeftijd in anderhalf uur tijd iets in te studeren. 'Je ligt thuis te luieren in je kamer en verveelt je enorm,' begint hij, 'en dan sta je langzaam op en begint te dansen.' Iedereen danst naar eigen fantasie, terwijl de docent bijpassende muziek laat klinken.

Later blijkt er toch meer structuur in te moeten zitten. Vele malen moet het opnieuw, naar voorbeeld van docent Ignacia. Als hij eindelijk tevreden is, is de dans klaar voor de presentatie aan het einde van de dag voor ouders en familie. De podiumzaal van Pier K zit dan ook helemaal vol, ook met broertjes en zusjes, om te kijken en te luisteren naar drie groepen toneel en drie groepen dans.

De volgende Kinderkunstdagen zullen in de herfstvakantie plaatsvinden. Het thema is waarschijnlijk 'sport'. Het maximale aantal kinderen dat per dag geplaatst kan worden is 51. Inschrijven kan voor 1, 2 of 3 dagen. De Kinderkunstdagen in de zomervakantie worden geschrapt vanwege wat mindere belangstelling

Het resultaat van de boetseerworkshop
Ook de dansworkshop is een succes
Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie