VVC'er  Patrick Duarte, maker van de gelijkmaker, ontsnapt.
VVC'er Patrick Duarte, maker van de gelijkmaker, ontsnapt. Ron van der Steeg

VVC begint derde periode met 2-1 overwinning tegen Pancratius

10 maart 2019 om 16:00 Sport/sport

BADHOEVEDORP De derby tussen FC VVC en Pancratius is zaterdag geëindigd in een 2-1 zege voor de Vennepse thuisploeg. Ondanks een sterke wind in de eerste en een grimmige fase in de tweede helft, pakt VVC de overwinning.

Bij VVC en Pancratius is er de laatste jaren ambitie genoeg. Het bereiken van de 2de klasse KNVB is het streven. Bij VVC stagneert het bereiken van dit doel al jaren, maar in Badhoevedorp zijn ze goed op weg. Dit seizoen is Kagia echter de grote spelbreker, want die ploeg voert met vijftien punten voorsprong de ranglijst aan. Pancratius staat op de tweede plek en aast op een nacompetitieplaats.

UNDERDOG VVC-trainer Rick van IJzendoorn gaat deze wedstrijd dan ook in de underdog rol. Van IJzendoorn: “We hoeven niet het initiatief te nemen. We  voetballen vanuit de omschakeling en moeten voor hun doel agressief zijn bij doelkansen.”

Bij het beginsignaal van scheidsrechter Blommesteijn waait er een stevige windkracht zeven dwars over het onbeschutte hoofdveld. Veel spelers weten hier niet mee om te gaan en spelen elkaar vaak hoog door de lucht aan. Uit corners en vrije trappen ontstaan de eerste helft de enige gevaarlijke momenten. Vooral middenvelder Danny van Ingen van Pancratius weet daar wel raad mee.

OUDGEDIENDEN Na een half uur spelen belandt zo’n spelhervatting op de lat. Bij VVC brengen oudgedienden Rigi Graanoogst en Rezgar Kasim nog enigszins lijn in het spel, maar dat leidt nog niet tot uitgespeelde kansen.

De tweede helft verandert het spelbeeld. De wind is wat gedraaid in het nadeel van het team van trainer Patrick van Leeuwen. Van Leeuwen: “De tweede helft gaf een totaal ander spelbeeld. Wind mee lijkt een voordeel, maar dat was het voor ons zeker niet. We leden teveel balverlies bij de ‘tweede bal’. Dit duel verdiende eigenlijk geen winnaar.”

AFWEZIGEN Toch was het een grote verdienste van het jonge VVC, er waren veel afwezigen ( Van Vilsteren, Den Ouden, Knol)  om de 0-1 achterstand om te buigen in een voorsprong. Na een uur spelen kopt uit een corner van Van Ingen eerst Walter Jaspers voor de bezoekers de 0-1 binnen. Vijf minuten later staat de wedstrijd totaal op zijn kop. De sluwe Patrick Duarte kapt een verdediger uit en knalt snoeihard de gelijkmaker tegen de touwen. Eén minuut later is keeper Roy Schut weer kansloos op een uithaal van Ruben Guda; 2-1.

In het veld wordt het na de voorsprong van VVC wat onvriendelijker. De aardig op leeftijd zijnde scheidsrechter heeft de wedstrijd niet echt meer in de hand. Hij treedt amper op bij een onderling handgemeen op het middenveld en stuurt 5 minuten voor tijd de complete VVC-bank achter het hek. Rode kaarten blijven gelukkig achterwege.

ZELFBEHEERSING Van IJzendoorn: ”Gelukkig behield iedereen zijn zelfbeheersing. Zoiets kan natuurlijk behoorlijk uit de hand lopen en dan is alles klaar. We gaan nu nog acht wedstrijden voor een prijs voetballen.”

De ploeg van Patrick van Leeuwen (hij vertrekt naar zondagtweedeklasser DWS, red.) behoudt ondanks de nederlaag de tweede plek. Van Leeuwen: “Deze pot had je eigenlijk moeten winnen, dan blijf je meedoen in zo’n periode. Nu moeten we ons volledig richten op de tweede plek in de ranglijst, daar komen nog zeker drie ploegen voor in aanmerking.”