Pure nostalgie: schaatswedstrijden op de Kom in 1940.
Pure nostalgie: schaatswedstrijden op de Kom in 1940. Historisch Halfweg

IJsclub Zwanenburg 100 jaar geleden opgericht

24 maart 2019 om 12:43 lokaal

ZWANENBURG Honderd jaar geleden richtte een groepje schaatsliefhebbers IJsclub Zwanenburg op, vandaag de dag bekend onder de naam Schaats- en Skate Vereniging Zwanenburg. Een jubileum om bij stil te staan. En dat gaat gebeuren ook. Op zaterdag 13 april is het groot feest. Compleet met een reünie waarbij uitgekeken wordt naar de komst van veel oud-leden.

Zes jaar nadat het dorp de naam Zwanenburg had gekregen wordt op 4 maart 1919 IJsclub Zwanenburg opgericht, de voorloper van de huidige vereniging. Nadat vanaf 1925 tijdens de jaarvergaderingen een presentielijst wordt bijgehouden, wordt duidelijk dat de leden uit alle lagen van de bevolking komen én dat veel families tevens lid zijn van wielervereniging De Bataaf die vier jaar na de ijsclub wordt opgericht en in die tijd nog in Halfweg zetelt.

CONCURRENTIE Vóór de oorlog ligt de landijsbaan op het terrein waar later De Cirkel zou komen. In de winters van 1932 tot 1943 heeft de ijsclub concurrentie van een commerciële ijsbaan aan de N200, net buiten Halfweg. Er is zelfs een tramhalte zodat Amsterdammers gemakkelijk de baan kunnen bereiken. Voor de club is 1963 een topjaar. Drie maanden strenge vorst betekent heel veel wedstrijden en andere activiteiten op de Ringvaart en de Kom bij de suikerfabriek. Het zijn prachtige verhalen die voorzitter Simon van Oostveen vertelt. Een wandelend geschiedenisboek is de 70-jarige schaatsliefhebber die nog elk jaar met een grote groep makkers naar Thialf afreist om in de wereldberoemde ijstempel het seizoen af te sluiten.

In de rijke geschiedenis van de club komt de eerste grote verandering met de opening van de ijsbaan in Haarlem, eind jaren '70. De club pakt de kans en gaat op de nieuwe baan schaatslessen geven. Het zorgt voor een toestroom van nieuwe leden vanuit de hele regio. Dat begin jaren 90 op zaterdag 300 kinderen les krijgen is heel gewoon, evenals de lange wachtlijst. Ook wedstrijdschaatsen is populair en lokale talenten als Arjan van der Kieft en Esther Pennings dienen zich aan.

FUSIE In 2017 komt de fusie met de skeelerclub tot stand en krijgt de club de huidige naam. Eind dat jaar sluit Shorttrack Haarlem zich bij de club aan. Onder invloed van onder meer de prestaties van Sjinkie Knegt en Suzanne Schulting is shorttrack bij de jeugd uiterst populair. Langebaanschaatsen wordt als 'saai' bestempeld. De brede vereniging telt zo'n 700 leden. Vijftig vrijwilligers zorgen voor veel activiteiten. 's Winters schaatsen op de ijsbaan en, wat de leden betreft ook op de in 1968 aangelegde en enkele jaren geleden vernieuwde landijsbaan op het complex van De Bataaf. De plek waar 's zomers de skeelers in actie komen. Het is het kloppend (sport) hart van het duodorp.

Op 13 april kan jong en oud van 13 tot 15.30 uur skeeleren en skiken (langlaufen op wieltjes). Er zijn jeugdwedstrijden en de Ringvaart dorpentocht wordt gehouden. Aansluitend is de feestelijke receptie en de reünie. Oud-leden die hiervoor geen uitnodiging hebben ontvangen omdat hun adres niet bekend is worden verzocht zich aan te melden via secretaris@ssvzw.nl.

Meer informatie en een lijst met alle activiteiten is hier te vinden.

Frans Witteman

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie