Afbeelding
Pixabay.com

Meer meldingen ongeoorloofd schoolverzuim in de polder

27 maart 2019 om 14:30 lokaal

HOOFDDORP Het aantal meldingen van ongeoorloofd wegblijven van school is vorig schooljaar in Haarlemmermeer licht gestegen. In het schooljaar 2016-2017 verzuimden nog 713 leerlingen zonder reden van school, vorig schooljaar was dat aantal gestegen tot 775. Dat blijkt uit het jaarverslag van het gemeentelijk team leerplicht en voortijdig schoolverlaten.

Wethouder Marjolein Steffens-van de Water van Onderwijs toonde zich dinsdag bij de presentatie van het jaarverslag opmerkelijk genoeg tevreden over de lichte stijging. Het geeft volgens haar aan dat de huidige samenwerking met scholen en de meldplicht goed werken. “We krijgen veel beter in beeld welke jongeren thuis zitten en waarom”, aldus de wethouder. “We kunnen daardoor ook veel beter maatwerk leveren.”

UNIEK Kinderen vanaf 5 jaar hebben leerplicht in Nederland. Die plicht houdt pas op als er een diploma is behaald in het voortgezet onderwijs, oftewel een startkwalificatie. Volgens wethouder Steffens is de aanpak in Haarlemmermeer uniek, omdat deze zich vooral richt op preventie. Andere gemeenten in de regio kijken volgens haar nogal eens jaloers naar Haarlemmermeer. Jongeren die twijfelen over hun toekomst krijgen steun bij het bepalen van hun keuze.

Het aantal 18-plusleerlingen dat ongevraagd wegbleef van school is vorig schooljaar gedaald van 890 naar 701 meldingen. Als een jongere vastloopt op school wordt er samen met hem of haar gekeken naar een andere studie, passende dagbesteding of ander traject. In het verleden bleef zo'n leerling vaak ingeschreven op een school, waardoor het verzuim maar bleef doorgaan.

VAKANTIE Dan heb je nog ouders die hun kinderen zonder overleg met de school meenemen op bijvoorbeeld een wintersportvakantie. Vorig schooljaar hebben in totaal 24 ouders hiervoor een bekeuring gekregen. Er zijn om andere reden nog eens tien bekeuringen uitgedeeld. Zestien leerlingen hebben als gevolg van ongeoorloofd een zogeheten Halt-klus gedaan. Die klus is door twaalf van de zestien leerlingen goed afgerond.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie