Marjo van der Leeuw is textielkunstenares.
Marjo van der Leeuw is textielkunstenares. Anja Maas

Marjo van der Leeuw exposeert textiele werken in Hoofddorp

4 april 2019 om 07:00 Uit-cultuur/nieuws

HOOFDDORP "Ja, natuurlijk speelt Afrika bij mijn werk een rol. Ik ben geboren in het vroegere Belgisch Congo, min of meer op de evenaar. De kleur en sfeer van je kinderjaren neem je je hele leven mee", zegt Marjo van der Leeuw-Lauwereys.

Ze verruilde als kleuter Afrika voor België en groeide op in Leuven. Haar huwelijk met een Nederlander bracht haar naar Hoofddorp. "Ik woon hier meer dan 30 jaar. Dat is langer dan ik in België heb gewoond. Ik ben hier helemaal gesetteld."

TENTOONSTELLING Van der Leeuw (61) is textielkunstenares. Onlangs deed ze van zich spreken met een tentoonstelling van textiele werken, die tot 3 maart te zien was in het Wevershuis in Leiden. De collages die ze met haar prachtige techniek heeft neergezet trokken de enthousiaste aandacht van het publiek. "Ja", zegt Marjo. "Iemand schreef in het gastenboek: "Deze tentoonstelling had echt wat te vertellen". Dat vond ik een van de mooiste complimenten. Uiteindelijk wil je met je werk een verhaal doorgeven."

Dat laatste doet Van der Leeuw de komende weken opnieuw. In de opmaat naar Pasen exposeert ze in het Fundament, de ontmoetingsruimte onder de r.k. kerk langs de Kruisweg. Daar laat ze werken zien vol emoties die gekoppeld zijn aan 'wereldpijn', beter bekend door het Duitse woord Weltschmerz. "Een gevoel van diepe droefheid ontstaan door de onvolmaaktheid van de wereld."

LEIDEN Ze kiest voor hetzelfde thema als in Leiden: 'religieuze mysterie, mysterieuze religie'. "Maar ik beperk me niet tot geloof, de expositie in het Fundament is breder. Naar aanleiding van gebeurtenissen en problemen uit de hele wereld probeer ik mijn emoties in beeld te zetten in mijn textielwerk. Inspiratie vind ik daarbij zeker ook in Afrika. Vormen en kleuren die ik me herinner uit mijn jeugd vind je beslist terug. Net zoals maatschappelijke ervaringen, opgedaan in de tijd dat ik een baan had als maatschappelijk werkster. Daar heb ik genoeg stof gevonden om verhalen in stof te laten zien."

Wie haar werk bekijkt, herkent vaak een kruis. "Dat is een oeroud symbool voor de mens. Koppeling met het christendom kwam pas later. Een kruispunt staat symbool voor ontmoeting en van hieruit probeer ik mijn emoties weer te geven. Met mijn expositie in het Fundament wil ik de vraag te stellen: hebben we nog tijd voor bezinning? Mag een mens nog geloven? Bieden we nog ruimte voor het ondefinieerbare en het onmeetbare? Of blijft alleen de wanhoop, vanwege vervuiling, oorlog of vluchtelingen? Ik probeer geloof en mysterie elkaar te laten vinden op een punt van hoop. Met als symbool kruisen, maar ook met een feniks, die niet ten ondergaat in het vuur, maar uit de as herrijst. En ook met amuletten – daar is Afrika weer – als bescherming tegen het kwaad. Ik hoop dat veel mensen een kijkje komen nemen."

OPENINGSTIJDEN De expositie is te bezichtigen in Het Fundament, Kruisweg 1069, 5 tot en met 7 april, 12 tot en met 14 april, 18 en 19 april, van 13.00 tot 16.00 uur.

Anja Maas

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie