Kinderen verdringen zich om de 'bodemschat'
Kinderen verdringen zich om de 'bodemschat' JvS

Archeologische vondst zorgt voor opwinding op Juliana van Stolbergschool

1 april 2019 om 15:04 lokaal Deel je nieuws

Maandagochtend heerste er een gezonde spanning op de Hoofddorpse Juliana van Stolbergschool. Bij voorbereidingen voor de geplande nieuwbouw was een archeologische bodemvondst gedaan. Samen met de kinderen en een bodemexpert die was ‘ingehuurd’ door de gemeente Haarlemmermeer is de ‘schat’ onthuld.

Gewapend met schepjes en met rode blossen van verwachting op de wangen stonden de 156 leerlingen met spanning te luisteren naar het inleidende praatje van de bodemkundige, de heer Lebouille. Op speelse wijze legde hij het belang van bodemonderzoek bij bouwwerkzaamheden uit en liet de kinderen kennismaken met de attributen die hij gebruikt bij zijn werk. Na een presentatie van tien minuten kon het echte graafwerk op het schoolplein beginnen. Op de aangegeven locatie van de vondst mochten de kinderen gaan graven. Tot hun grote verrassing kwam er een oude groene ton bloot te liggen. Helaas niet de archeologische schat waarop ze gehoopt hadden. Toen de heer Lebouille de ton vol trots omhoog tilde, lazen de kinderen pas wat er op de bodemvondst stond: 1 april!

Symbolisch object

Joost van Dijk, directeur van de Juliana van Stolbergschool had de grap zorgvuldig opgebouwd. “We hebben begin maart het ‘bodemonderzoek’ al aangekondigd, de graafwerkzaamheden van vanochtend wekten dan ook geen argwaan. Vrijwel alle kinderen trapten erin. Als goedmakertje hadden we het vat gevuld met paaseitjes.” Het opgegraven object was een drukvat van een CV-ketel, met daarin een groot gat. Een ludieke verwijzing naar de situatie in het onderwijs? Van Dijk: “Zeker. Voor het personeel in het basisonderwijs moet de druk écht van de ketel, we hebben niet voor niets een aantal keren het werk neergelegd. Ach, ze zeggen dat je met humor álles bespreekbaar kunt maken. Hopelijk heeft de actie van vanochtend daar een klein beetje aan bijgedragen.”

De heer Lebouille speurt geconcentreerd de bodem af.
Spannend: wat zou er onder de grond zitten?
Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie