Achter een tractor werd de kampioen het dorp door gereden.
Achter een tractor werd de kampioen het dorp door gereden. Jan Aukes

Sv Spaarnwoude na zege kampioen van de 4de klasse D

8 april 2019 om 08:14 Sport

SPAARNDAM Na de samenvoeging van de gemeenten Haarlemmerliede en Spaarnwoude met de gemeente Haarlemmermeer per 1 januari 2019 is er ook een voetbalvereniging bijgekomen. Niet zomaar één, want de sv Spaarnwoude viert in mei haar 100-jarig jubileum. Een mooi moment om ook weer sportief gezien een stap omhoog te maken.

Iedereen was er zondag klaar voor in Spaarndam. Alhoewel, bij een overwinning op rode lantaarndrager Eendracht'82, moest ook de nummer twee van de ranglijst Geel Wit punten verspelen om officieel deze dag kampioen te worden. De spreekstalmeester waarvan de enthousiaste stem een half uur voor aanvang over het hoofdveld schalt, kent geen twijfel: "Wat een heerlijke, heeeeerlijke zondagmiddag. We zijn er nog niet, maar we gaan vanmiddag sowieso een feestje vieren."

FAKKELS Bij opkomst van de teams worden de paarse fakkels en confettikanonnen door de supporters ontstoken. De spelers van de Turks georiënteerde bezoekers weten niet wat ze meemaken. Benauwd wordt teruggedacht aan de 1-10 thuisnederlaag van ruim een maand geleden tegen de Spaarndammers. Toch is vertrekkend trainer Rob Spronk van de thuisclub er nog niet helemaal gerust op: "Bij zo'n wedstrijd komen er altijd andere krachten kijken. We moeten snel op voorsprong komen."

De eerste 10 minuten zijn daarvoor een uitgelezen moment. Bij een blessurebehandeling van Rob Molenaar rent middenvelder Joeri van der Aar naar zijn trainer. "Trainer weet je wel dat ze vanaf het begin met tien man spelen?" Tijdens de warming-up was inderdaad een Eendracht-speler geblesseerd geraakt. Wisselspelers hadden de Amsterdammers niet. Na een kwartier spelen was het elftal weer compleet. In de 22ste minuut brengt rechtsbuiten Don Rutte op aangeven van Joey Hoogeboom de thuisclub op voorsprong, maar na een half uur spelen worden de paar honderd supporters weer stil als de Eendracht-spits prachtig de gelijkmaker binnen volleyt.

PLATTE KAR Vijf minuten voor rust beslissen Rutte en spits Hoogeboom de wedstrijd. Met een 3-1 voorsprong wordt er gerust en tijdens de rust wordt de platte kar getrokken door een grote tractor het parkeerterrein opgereden. Toch blijft Eendracht zijn sportieve plicht vervullen. Onder leiding van de uitstekend fluitende scheidsrechter Rob Broers (70 jaar oud) blijft het een animerende wedstrijd. Don Rutte maakt zijn derde doelpunt. Eendracht doet nog iets terug met de 4-2; doelman Patrick Kort wordt met een listige lob verschalkt. Het slotakkoord is voor invaller Niels Wirsing en spits Clint van de Deijl.

Zij zorgen voor de 6-2 eindstand en geven daarmee het startsein voor het kampioensfeest. Als de 3-0 nederlaag van concurrent Geel Wit wordt omgeroepen is het feest compleet; officieel kampioen! Succescoach Spronk: "Volgend seizoen zullen ze wat meer aan de bak moeten. Het zijn allemaal jongens uit het dorp, dus een hecht team. Het linkerrijtje is zeker haalbaar. Ik ga de jeugd van vv Velsen trainen, maar nu is het tijd voor een feessie."