Lieke en Marcel Winkelhuis in de Groene Weelde, waar straks het Keltfest plaatsvindt
Lieke en Marcel Winkelhuis in de Groene Weelde, waar straks het Keltfest plaatsvindt Jet Kuiper

Keltfest in Groene Weelde

1 mei 2019 om 19:00 nieuws/Cultuur

VIJFHUIZEN In De Groene Weelde bij Vijfhuizen kan op 25 en 26 mei het populaire outdoor festival Keltfest worden bezocht. Trouwe bezoekers en Hoofddorpers Lieke en Marcel Winkelhuis waren hier ook vorig jaar. Alvast in Keltische fantasyoutfit, vertellen ze over hun ervaringen.

Keltfest is een festival, geïnspireerd op het oude Keltische volk dat vanaf vóór onze jaartelling leefde in grote delen van Europa. In Ierland en Schotland bleven Keltische tradities bestaan, die ook in Nederland worden gevierd. Het Keltfest in de Groene Weelde is een groot cultureel festial met twee dagen lang evenementen, Schotse producten en een historisch dorp met demonstraties en ambachten.

GEÏNSPIREERD Veel bezoekers komen in een outfit geïnspireerd uit de tijd van de Kelten, aangevuld met een hoop eigen fantasie. Hoofddorpers Lieke en Marcel Winkelhuis zijn trouwe bezoekers van Castlefest, Keltfest en het fantasy feest Elfia. Alvast in Keltische fantasy outfit, vertellen ze over hun ervaringen op Keltische feesten en over het Keltfest in de Groene Weelde, waar ze vorig jaar ook waren.

"Zo'n tien jaar geleden ging ik met een vriendin kijken bij het Castlefest", vertelt de 30-jarige Lieke, "en ik was meteen verkocht. Ik wist Marcel mee te krijgen en hij was ook meteen enthousiast." Behalve dat de twee steeds meer vrienden krijgen op de Keltische feesten, worden ook de outfits waarmee ze de festivals bezoeken steeds uitgebreider. Ze kopen veel, maar Lieke maakt ook veel kleding zelf. Marcel legt zich toe op de accessoires, zoals maskers en riemen, sieraden en schouderstukken. Hij laat zich vaak inspireren door fantasy tv series.

T-SHIRT Lieke: "Er worden ook authentieke outfits gedragen, zoals kilts, waar veel mannen in rondlopen, maar de outfits zijn voornamelijk fantasy. En gewoon in je T-shirt rondlopen kan natuurlijk ook, hoor." Marcel, die heel soms een zware maliënkolder aandoet, vertelt: "'s Ochtends bij de ingang Vijfhuizen is het al een heel spektakel om alle outfits te bekijken die de bezoekers aan hebben. En dat vinden ook een aantal ouderen die daar op hun rollator gezeten naar kijken."

"Samen met familie had ik het al bestaande Castlefest in Lisse overgenomen", vertelt directeur Mark van der Stelt van evenementenbedrijf Vana Events. "De Keltische geschiedenis en de muziek trekt ons, en nog meer mensen blijkt, erg aan. Daarom zijn wij toen ook, nu twaalf jaar geleden gestart met het Keltfest. Eerst tien jaar in Dordrecht, nu voor de tweede keer in De Groene Weelde bij Vijfhuizen. Er is onder andere een muziekfestival, er zijn dansworkshops en er kan aan de Highland Games worden meegedaan, georganiseerd door Wout Zijlstra, één van Nederlands meest succesvolle sterke mannen ooit. En er is een grote markt met 117 kraampjes. Ook voor kinderen zijn er leuke activiteiten georganiseerd. De hond mag mee, maar geen andere huisdieren zoals slangen, katten en fretten. Voor bezoekers die twee dagen willen blijven en niet naar huis kunnen, is er de festivalcamping."

GROTE MARKT "Behalve de Grote markt is er een kinderdorp, er zijn terrasjes, er is een schaduwluifel en er zijn podia voor muziek optredens", gaat Van der Stelt verder. "Big Spotters Hill wordt gebruikt als tribune." Lieke en Marcel, die dit jaar voor het eerst naar Ierland gaan, vertellen: "Alle producten die bij de kraampjes te koop zijn hebben met Kelten te maken zoals cd's, sieraden, handbogen, kilts, opgezette dieren, lekkernijen zoals shortbread, kruiden en er is natuurlijk catering met fish en chips. Het is er zo gezellig, de eensgezindheid, het is relaxed, even in een sprookjesbos zijn, de werkelijkheid loslaten. En iedereen doet hier alles samen. Een verdwaald kind wordt op een schouder gezet om ouders te zoeken, iemand in een scootmobiel wordt door sterke mannen over heuveltjes en modderpoelen gedragen. Wij wonen hier vlakbij. Steeds meer vrienden die twee dagen naar het Keltfest willen, blijven bij ons slapen."

Het wordt niet alleen spannend wie de Highland Games gaat winnen: de spectaculaire wedstrijden van traditionele clanspelen met zware atletische wedstrijdonderdelen, zoals hamerslingeren en boomstam gooien. Ook indrukwekkend is de Continental Contest, de officiële doedelzakcompetitie, waarin twaalf bands van verenigingen uit verschillende landen het tegen elkaar opnemen tijdens twintig optredens. En, er kan er verspreid over twee dagen, worden gedanst op Keltische folk/rock muziek van de Nederlandse band Rapalje, Celkilt uit Frankrijk, The Royal Spuds, Barnyard Tea, The Coincidences en Minstrel Season.

AMBACHTEN Tijdens het Keltfest, dat jaarlijks 10.000 bezoekers trekt, stapt men in een wonderlijke ongedwongen Keltische wereld en gaat men terug in de tijd met ambachten, workshops zoals boogschieten en smeden, demonstraties en kinderactiviteiten.

Kaarten zijn hier te bestellen.

Jet Kuiper

Ook de doedelzakcompetitie is een onderdeel van het Keltfest
Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie