Afbeelding
eigen opname

VrouwSimona: Mensenmens…

8 mei 2019 om 10:07 Lokaal/Column

Mensenmens…

Het is inmiddels 8 mei. De dodenherdenking op 4 mei en de viering van 5 mei, Bevrijdingsdag is voorbij. Toch in deze column even aandacht voor een medebewoner uit onze polder in die barbaarse oorlogsjaren. Niet zomaar iemand, maar een mens, of eigenlijk een familie, met een gevoel voor hun medemensen in nood die zo groot was, dat ik er nog even melding van wil maken. Ik heb het over de familie Boogaard. Zijdelings had ik wel eens over ze gehoord, maar toen ik ze tegen kwam in Amsterdam, prikkelden ze mijn aandacht. Ik kwam ze niet in levenden lijve tegen, maar op een grote zwart/wit foto in dat gedeelte van Amsterdam waar ikzelf en mijn ouders dan wel grootouders onze voetstappen hebben liggen. Het heet nu Joods Cultureel Kwartier en ooit was daar een bloeiende Joodse gemeenschap. De foto, te zien tot 6 oktober in het Nationaal Holocaust Museum i.o., is onderdeel van de tentoonstelling: De Jodenvervolging in foto's.

Op de foto zie je de familie Boogaard en wat onderduikers afgebeeld. Eronder staat een tekst die verwijst naar ook de datum 6 oktober. Maar dan in het jaar 1943. Toen sloeg het noodlot toe op de kleine boerderij in Haarlemmermeer. Daar, op die boerderij hadden wel 300 onderduikers een schuilplaats gevonden. Op die noodlottige 6e oktober kwamen er Nederlandse agenten eens een kijkje nemen, en zag eentje een groep kinderen in doodsangst bij elkaar staan. Die wist direct wat er aan de hand was. Maar de agent kreeg niet de kans om de kinderen te verraden, want hij werd doodgeschoten. De kinderen werden toen ondergebracht in een sloot. Daar moesten ze uren in het koude water staan tot de kust weer veilig was, omdat er een nieuwe ploeg politie een inval deed. De kinderen waren gered, maar stamvader Boogaard en een zoon werden afgevoerd en overleefden de oorlog niet.

De nazaten van de familie zien zichzelf niet als helden. Je deed gewoon wat je plicht als mens was, en dat was je medemens helpen. Het boerderijtje is niet groot, en er waren plannen om het ooit tot museum te maken. Maar, het ligt op een plek waar PARK21 gaat komen. Daar wil de gemeente een grote toeristische trekpleister van maken voor recreanten. De foto gaat na 6 oktober naar een tentoonstelling in Berlijn.

Op zondag 26 mei is er een gesprek met deskundigen en betrokkenen over Johannes Boogaard en de onderduikers in het Nationaal Holocaust Museum.

Johannes Boogaard, een mensenmens die wist dat zijn opdracht was: mens te zijn.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie