Islamisten bij Dodenherdenking het afgelopen weekeinde in Hoofddorp.
Islamisten bij Dodenherdenking het afgelopen weekeinde in Hoofddorp. Jan Aukes

Islamistische roep om integratie: bijeenkomst met kerken, politie en stichtingen

8 mei 2019 om 07:36 lokaal

HOOFDDORP Om bij te dragen aan de integratie wordt op zaterdag 15 juni om 17.00 uur in het Haarlemmermeer Lyceum te Hoofddorp (locatie Baron de Coubertinlaan 2) een brede ontmoetingsbijeenkomst georganiseerd door de Islamitische Raad Haarlemmermeer in samenwerking met de Raad van Kerken, Stichting Maatvast, Bureau Discriminatiezaken Kennemerland en Politie Kennemerland. Dit in het kader van de ramadan die op 6 of 7 mei begint.

Er zullen belangrijke onderwerpen vanuit de Islam in relatie tot de andere religies worden belicht. Een ieder is uitgenodigd om kosteloos hieraan deel te nemen. Het leggen van verbinding met mensen vanuit alle gezindten en culturen is van groot belang voor een goed leefklimaat in Haarlemmermeer. Door met elkaar in gesprek te zijn, zullen we in staat zijn om van elkaar te leren en elkaar beter te begrijpen.

NEGENDE MAAND De Ramadan is de negende maand van de islamitische maankalender. Het is de maand waarin moslims tussen het aanbreken van de dageraad tot zonsondergang vasten. De Ramadan telt 29 of 30 dagen. In de laatste tien oneven nachten van de Ramadan bevindt zich één bijzondere nacht die gelijk is aan 1000 maanden van aanbidding. Deze nacht is bekend als "Laylat al-Qadr", de Nacht van Lotsbestemming.

Het is gepast, dat elke moslim de Ramadan doorbrengt met berouw, oprechtheid en vastberadenheid. Men dient de intentie te maken om extra handelingen te verrichten in aanbidding zoals het reciteren van de heilige Koran, het nachtgebed en het geven in liefdadigheid aan de armen en behoeftigen. De Boodschapper van Allah, moge oneindig Zegeningen en Vrede op hem zijn, vertelde aan zijn metgezellen, dat de maand Ramadan een maand van geduld is waarin men in de gelegenheid wordt gesteld om oneindig zegeningen en beloningen te kunnen ontvangen. Het is een maand waarin naastenliefde heel zwaar weegt. "Wie voedsel schenkt aan een vastende persoon om te ontvasten, voor diegene wordt hetzelfde aantal zegeningen geschonken als de vastende persoon".

Allah de Almachtige vermeldt in de Heilige Koran: "O, gij gelovigen. Het vasten is u voorgeschreven, zoals voor diegenen die vóór u waren was voorgeschreven, opdat gij vroom zult zijn. Voor een zeker aantal dagen zult gij vasten, maar diegenen die ziek zijn, of op reis, vast een aantal andere dagen". In dit vers refereert Allah de Almachtige naar de Christenen en de Joden. Voor hen was het vasten ook voorgeschreven.

De Ramadan is een van de vijf zuilen van de Islam. Het vasten houdt in de praktijk in, dat moslims vanaf dageraad tot zonsondergang zich onthouden van eten, drinken en innerlijk en uiterlijk rein te zijn van alle zonden. Voorts dient men bewust positief met de Heilige maand bezig te zijn waarbij zelfdiscipline heel belangrijk is. Dit wordt vastgesteld door het waarnemen van de nieuwe astronomische maan.

In Nederland vast men in de zomermaanden tot wel 20 uur gedurende een etmaal. De Ramadan wordt afgesloten met een groots feest, dat "Ied al Fitr" heet. In de volksmond wordt dit ook wel het Suikerfeest genoemd.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie