Paul van der Feen
Paul van der Feen Tillman Boettcher

TAKE OFF Music Event

9 mei 2019 om 11:50 Uit-cultuur/nieuws

HOOFDDORP Naast het ongetwijfeld grandioze concert met The Metropole Orkest Big Band met China Moses (dochter van Dee Dee Bridgewater), het concert rond de uitreiking van de Meer Jazz Prijs aan Fay Claassen en tal van gratis toegankelijk optredens in allerlei genres heeft het TAKE OFF Music Event op vrijdag 24, zaterdag 25 en zondag 26 mei nog veel meer te bieden.

Zo zijn er zijn masterclasses voor trompettisten en saxofonisten, er zijn jamsessions, er is een keur aan talentenband – ook van Haarlemmermeerse scholen voor voortgezet onderwijs! - en er is de traditionele oecumenische zondagochtend 'jazzviering'' .

MEESTER BOVEN MEESTER Jawel, altijd zijn er nog punten op de i te zetten. Dat blijkt zaterdag 25 mei wel tijdens de masterclasses voor trompettisten en saxofonisten in de Jan Gras Foyer. In beide masterclasses is veel aandacht voor sound, timing, frasering en zuiverheid.

De masterclass saxofoon is van 12.30 tot 14.00 uur en staat onder leiding van Paul van der Feen. Hij behandelt de discipline van het bigbandspel en het werken met kleine jazzgroepen. Van der Feen is een van Nederlands toonaangevende saxofonisten en solisten van het Metropole Orkest.

De masterclass trompet is van 14.30 tot 16.00 uur en wordt geleid door trompettist, arrangeur en conservatoriumdocent Jan Wessels, een lyrisch jazzsolist en alom geroemd sectietrompettist. Jan staat stil bij de discipline van het bigbandspel en ook besteedt hij aandacht aan het werken in popmuziek en latinsecties.

Beide masterclasses zijn voor maximaal tien amateurmuzikanten en semiprofessionele vanaf veertien jaar. Graag van te voren aanmelden via info@meerjazz.nl. Er wordt een bijdrage van 5 euro gevraagd per actieve deelnemer. Voor publiek is de toegang gratis.

JAMS SESSIONS Geen jazzfestival zonder jamsessions. Overal waar jazzmusici elkaar treffen zitten jam sessions in de lucht. Ter plekke een groepje vormen, samen het podium op, en maar zien wat er van komt. Op zaterdag 25 mei zijn van 21.15 tot 23.00 uur sessions in het Foyer Café. De basisgroep wordt gevormd door het kwartet van sessionleider Paul van der Feen.

Op vrijdag van 22.00 tot 02.00 uur leidt saxofonist Arthur Heuwekemeijer de jamsessions in het Novotel Amsterdam Schiphol Airport. Op zaterdag, op dezelfde plek en eveneens van 22.00 tot 02.00 uur, is bassist Thomas Kwakernaat de sessionleider.

JONG TALENT Dat het streven naar een festival voor jong en oud vruchten afwerpt blijkt wel uit de deelneming van twee echte schoolbands. Op 24 mei speelt het van het Herbert Vissers College afkomstige septet Another Friday van 19.30 tot 20.30 uur in de Makelaarshuijs Eikelenboomzaal in Pier K 'muziek voor de jeugd én een aantal klassiekers'. In dezelfde zaal speelt van 21.00 tot 22.00 uur de formatie Harlem Four, de eveneens enthousiaste en veelbelovende schoolband van het Haarlemmermeerlyceum.

Ander regionaal talent komt zaterdag 25 mei van Pier K met good old Relaxin' with Bill, CAT's Groove – pop met 'jazzy ondertoon', en de breed georiënteerde coverband Saxolicious.

De bepaald verrassende en gevarieerde alumnibands van het Conservatorium van Amsterdam zijn dit jaar de formaties Liquid Identities, Adrien Losco Quartet, het Aviv Noam Quartet en Turmeric Haze, alle vier vrijdagavond in Podium Duycker, Kleine Zaal.

Zaterdag showt het Haarlems Conservatorium tussen 16.15 en 23.00 uur in het Duycker Café zeven paradepaardjes. Het zijn vier geweldige duo's, Journey, CHOCO, July en KIIWI, een kwartet – Melle, en twee sextetten, namelijk Peperbek en Ellij. De echte liefhebber zal begrijpen waarom de Meer Jazz-organisatie enthousiast is over de samenwerking met beide conservatoria.

TOT SLOT… NAAR DE KERK Nou ja, kerk…, naar de sfeervolle, inspirerende en muzikaal fraai omlijste oecumenische dienst in de Grote Zaal van Schouwburg De Meerse. Deze dienst is van meet af aan een groot succes, dankzij de welwillende medewerking van de kerken, én door de passende muzikale omlijsting.

Ellij
Another Friday
Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie