Een beeld van de feestelijkheden.
Een beeld van de feestelijkheden. pr

SV Spaarnwoude viert twee jubilea: opstootje zorgde voor uitstel fusie

28 mei 2019 om 17:00 Sport

SPAARNDAM Het jaar 2019 is een feestjaar voor SV Spaarnwoude. De omni-vereniging, die bestaat uit de afdelingen voetbal, honk- en softbal én klaverjas, bestaat respectievelijk 100 en 50 jaar. De club vierde de jubilea middels onlangs een groot feest. Ook ontving SV Spaarnwoude een onderscheiding van de gemeente Haarlemmermeer voor beide afdelingen.

De oudste tak van de club is die van voetbal. Het hart van de vereniging werd op 1 maart 1919 opgericht, toen nog onder een andere naam. SV Spaarnwoude vond zijn levenslicht in 1972, als RKSV SHS en SFC Spaarndam fuseren. 'Het waren twee verschillende clubs. De enige overeenkomst die ze hadden, was dat ze met z'n tweeën op het veld aan de Ringweg in Spaarndam speelden. De gemeente is in 1968 begonnen met het aanleggen van een sportcomplex', vertelt Henk van Ommeren, die in 40 jaar diverse functies bij de club bekleedde.

SFC Spaarndam was in die tijd een algemene club, terwijl RKSV SHS een rooms-katholieke vereniging was. In 1969 gingen beide clubs op het complex spelen en kwamen de gesprekken of het niet verstandig zou zijn samen te gaan. Door een opstootje in die jaren gedurende een onderlinge wedstrijd liepen deze gesprekken vast, maar in 1972 kwamen de clubs alsnog bij elkaar.

HONK- EN SOFTBAL Dan honk- en softbal. De sporttak begon op 3 september 1969 onder de naam 'De Brinkers'. Drie jaar later besloot de club zich al aan de sluiten aan SV Spaarnwoude. 'De twee voetbalclubs hebben financieel de club ondersteund bij oprichting. Toen er op een gegeven moment spraken was van een fusie, werd besloten dat honk- en softbal in 1972 ook onderdeel werd van SV Spaarnwoude.'

FEEST Toevalligerwijs vonden de jubilea van zowel voetbal (100 jaar) als honk- en softbal (50 jaar) in hetzelfde jaar plaats. En dat moest gevierd worden, zo vond SV Spaarnwoude. Het feest ging vrijdagavond van start met een receptie voor genodigden. Er vond een show plaats, waarin films, foto's en anekdotes in de schijnwerpers stonden. 'Het was een mooi feest. Je komt de zaal binnen en je ziet mensen die je 15 jaar niet gezien hebt. Dan is het weer leuk om iedereen bij elkaar te zien.'

Toen het programma eenmaal van start ging, vonden de nodige speeches plaats. De enige nog levende oprichtsters van de afdeling honk- en softbal, Marijke van de Griend, kwam ook aan het woord. Vervolgens volgden de officiële speeches zoals van vertegenwoordigers van de KNVB (voetbalbond) en de KNBSB (Honk- en Softbalbond).

GEMEENTE De club had alles bij elkaar een prachtig feest georganiseerd, maar daar bleef het niet bij. Locoburgemeester en sportwethouder Mieke Booij gaf namens de gemeente eveneens aandacht aan het jubileum. De afdeling 'voetbal' ontving de gemeentelijke eremedaille in goud en de afdeling 'honk- en softbal' in brons. 'We hebben daarnaast voor het jubileum een wand met historische foto's gemaakt', aldus Van Ommeren.

Jordi Smit

Afbeelding
Locoburgemeester en sportwethouder Mieke Booij reiken de eremedailles uit.
Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie