Gids Gerard van Houwelingen wijst aan
Gids Gerard van Houwelingen wijst aan Leo Kranenburg

Mooie Klei-fietstocht van Historisch Halfweg zondag 2 juni

2 juni 2019 om 23:34 lokaal Deel je nieuws


 

Fietstocht Historisch Halfweg 2 juni 2019: de kleiroute (zie blauwe route op de kaart).

Het kleigebied omvat met name de Houtrakpolder. Ooit vlak polderland ingepolderd voor het graven en financieren van het Noordzeekanaal, thans deels onderdeel van de haven van Amsterdam, deels deel uitmakend van het recreatiegebied Spaarnwoude en de vestigingsplaats van twee golfterreinen.

Op deze prachtige zondag fietsten wij met twee gidsen (Gerard van Houwelingen en Frans Roodeburg) de Kleiroute ten noordwesten van Halfweg. De deelnemersgroep bestond uit 19 personen, die zich hadden verzameld bij Koffie Kaatje.

Vanwege het warme weer (temperatuur record voor 2 juni) was besloten om niet de hele route te rijden en Spaarndam niet aan te doen.

Wij fietsten langs een aantal plekken die geschiedkundig gezien interessant zijn. We kwamen onder meer langs de Grote Braak, de Banpaal (ooit door Rembrandt getekend) bij het Boezemgemaal, de Eendenkooi langs de Bauduinlaan, Ruigoord en het Vliegtuigmonument langs de Machineweg.

Het werd een mooie tocht met veel informatieve verhalen, een leuke rondleiding in de eendenkooi (door gids Frans) en mooie vergezichten vooral in de richting van de inlaagpolder en de Spaarndammerdijk. Tot slot liet Gerard ons stil houden op die Spaarndammerdijk (vlak bij Halfweg). Daar begon hij te vertellen over de scheiding tussen de klei en het veen. Daarmee maakte hij ons alvast warm voor de veenroute (rode route op de kaart) die op 1 september zal worden verreden.

Groepsfoto deelnemende fietsers
Eendenkooi Ruigoord gids Frans Rodenburg
Uitleg bij de Banpaal (Rembrandt)
Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie