Een Amsterdamse arrestant ligt op de grond. Hoes wil niet dat die naar Schiphol wordt gebracht.
Een Amsterdamse arrestant ligt op de grond. Hoes wil niet dat die naar Schiphol wordt gebracht. GP-foto

Noodkreet aan minister: Geen arrestanten van Amsterdam naar Schiphol

5 juni 2019 om 09:21 lokaal

SCHIPHOL Er kleven grote bezwaren aan het plan om arrestanten uit Amsterdam onder te brengen in het Justitiecomplex op Schiphol. Dat schrijft burgemeester Onno Hoes namens de gemeente Haarlemmermeer, het Openbaar Ministerie (OM) en de Koninklijke Marechaussee (KMar), de zogenoemde driehoek op Schiphol, in een brief aan minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid.

Eerder dit jaar kwam het plan naar buiten om Amsterdamse arrestanten voortaan in het gedeeltelijk leegstaande Justitiecomplex op Schiphol te plaatsen. De arrestantenverblijven in Amsterdam zijn sterk verouderd en vleugels van het complex op Schiphol staan permanent leeg. Dan ligt de oplossing voor de hand om de arrestanten maar naar Schiphol te brengen. Het zou een besparing tot gevolg hebben van zo'n acht miljoen euro per jaar. De eerste arrestanten zouden al eind dit jaar naar Schiphol kunnen.

TOELICHTING "In eerste instantie leek het op een win-win-situatie", zei burgemeester Hoes deze week in een toelichting op de brief aan de minister. "Maar bij nader inzien leidt het wat ons betreft tot een verlies-verlies-situatie."

In de brief aan minister Grapperhaus wijst de driehoek erop dat het Justitiecomplex op Schiphol slechts kan worden bereikt via één weg. Hoes: "Dat is een weg waar niet alleen arrestanten over moeten, maar ook rechters, advocaten en anderen. Je kunt je niet permitteren dat er iets mis gaat."

GEWIJZIGD De burgemeester wijst erop dat er de komende acht jaar volop wordt gebouwd op Schiphol en dat de route naar het Justitiecomplex mogelijk telkens wordt gewijzigd. "Bovendien zijn arrestanten geen toeristen die naar de luchthaven komen voor een kopje koffie. Ze zorgen toch voor een zekere mate van overlast. Dat moet je helemaal niet hebben op een locatie als Schiphol."

Onno Hoes voorziet ook problemen als arrestanten worden 'heengezonden', een juridisch begrip voor als mensen worden vrijgelaten. "Dat gebeurt dan wel op Schiphol, waar je al zoveel andere zaken moet regelen. Je kunt arrestanten natuurlijk ook met een busje terugbrengen naar Amsterdam, maar dat blijkt juridisch ook weer moeilijk."

VERWARDE PERSONEN Onder Amsterdamse arrestanten zijn volgens de burgemeester ook verwarde mensen en personen die een psychose kunnen krijgen. Die wil je simpelweg niet in de buurt van de luchthaven hebben, zo is zijn boodschap. Daar komt nog bij dat Amsterdam en Schiphol tot twee verschillende werkgebieden horen van politie en justitie. Amsterdam heeft een eigen organisatie, terwijl Schiphol onderdeel is van justitie in Noord-Holland. "Het wordt wat ingewikkeld allemaal", zo vindt burgemeester Hoes.

Volgens Onno Hoes zijn dat allemaal belangrijke redenen om af te zien van het plan om Amsterdamse arrestanten naar Schiphol te brengen. De gemeente, Justitie en marechaussee hebben de minister belangrijke argumenten aangedragen om het plan terug te draaien, vindt hij. De minister mag oplossingen bedenken voor de geschetste problemen. De driehoek heeft minister Grapperhaus gevraagd om voor 1 juli met een reactie te komen.

Frits Verhagen

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie