column
column renee heijmans

Renée Heijmans: kermis

11 juni 2019 om 13:47 Lokaal/Column

Kermis was voor mij, toen ik nog kind was, een wereld van magie, waarin ik nog geen last had van hoogtevrees of andere belemmerende fobieën. Ongedwongen stapte ik in de Hully gully, tegenwoordig de Polyp, en liet ik me willoos over de kop slingeren in iedere attractie die dat met mij aandurfde! Ik stapte zonder reserve in de botsauto om vol overgave tegen de stoerste jongen van de klas aan te botsen, die dan op zijn beurt achter mij aankwam om de eerdere dreun te evenaren, zo niet te overtreffen. En na het verorberen van zo'n mierzoete suikerspin stapte ik met een gerust hart nog in de rups. Dat ik daar kotsmisselijk uit zou komen wist ik van te voren, maar ik liet die rit, compleet met kap die je blind in de rondte liet suizen, voor geen goud aan mijn neus voorbij gaan. Those were the days.

Ik weet nog goed dat wij thuis op een dag mijn oom en tante op bezoek kregen. Mijn oom wilde altijd uitstapjes maken, maar niet alleen, dus deed hij zijn uiterste best om een van zijn neven of nichten te verleiden met hem mee te gaan. Hij zei: "Wie gaat er mee naar Aletta Jacobs?" De vraag die daarop volgde was natuurlijk: "Wie is dat, Aletta Jacobs?" "Dat is een waarzegster op de kermis!" Het k-woord was gezegd en ik bood me aan als vrijwilliger. Om vervolgens met mijn oom de middag door te brengen op de Aletta Jacobslaan, bij de AEG. "Lekker apparaten kijken", een groter plezier dan een middagje elektronica kon je hem niet doen!

Ook aan de jaarlijkse kermis in Badhoevedorp denk ik terug met nostalgische gevoelens aan de tijd dat mijn jongens nog op de lagere school zaten. Dan kregen ze op donderdag kortingsbonnen mee uit school en dan was er echt geen ontkomen meer aan: we moesten meteen naar de kermis! Het was altijd weer even uitvinden waar de kermis zich bevond. Het ene jaar op de parkeerterreinen bij de winkels aan de Sloterweg, het andere jaar op het parkeerterrein van het Dorpshuis. Uiteraard is de kermis in de loop der jaren wel een stukje duurder geworden, maar dat mag de pret niet drukken. Alhoewel?

Dit jaar is er geen kermis in Badhoevedorp! Niet op de Sloterweg, niet bij het Dorpshuis, maar helemaal nergens! Het was al ongebruikelijk dat het niet samenviel met de jaarmarkt, zoals gewoonlijk. Maar het zou een weekje later zijn, dus afgelopen weekend. Maar nee, dat feest ging niet door. Om geld! Naar ik begreep moesten de exploitanten de gemeente 5.000 euro meer betalen dan vorig jaar (toen al 14.000 euro) om de kermis hier neer te zetten. Zo jammer dat, naast allerlei praktische zaken, ook dit pleziertje het dorp wordt ontnomen.

Renée Heijmans

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie