Afbeelding
Heinz Troll

Hoofddorper wint Oscar voor uitvinders

20 juni 2019 om 16:00 lokaal

HOOFDDORP (ANP) De uit Hoofddorp afkomstige Rik Breur heeft de European Inventor Award 2019 gewonnen. Hij krijgt deze uitvindersprijs voor zijn idee om schepen uit te rusten met stekels om zo de aangroei van algen tegen te gaan.

De European Inventor Award is voor uitvinders wat de Oscar is in de filmwereld. Een grote eer dus voor Breur. Zijn hele carrière broedt de Hoofddorpse materiaalwetenschapper al op het vergroenen van de scheepvaart. Die gebruikt jaarlijks 50.000 ton chemicaliën in een poging met giftige verf scheepswanden vrij te houden van algen en andere zeeorganismen, zoals zeepokken en mosselschelpen.

ZEE-EGELS Breur heeft een folie ontwikkeld van uit kunststofvezel bestaande spelden die op de scheepshuid wordt aangebracht. Hij had gezien dat het zee-egels doorgaans ook uitstekend lukt zeeorganismen te weren. De vinding wordt momenteel vooral toegepast in de pleziervaart, maar het is de bedoeling dat ook de beroepsvaart er veel gebruik van gaat maken. Ook boorplatforms hebben er baat bij.

De awards van het Europees Octrooibureau bestaan sinds 2006. Ze leveren de winnaars geen geld op, het is een ereprijs. Voorwaarde is wel dat de industrie de vindingen toepast. Sinds 2015 viel Nederland elk jaar in de prijzen. Bekende winnaars zijn Anton van Zanten met het Elektronisch Stabilisatie Programma (2016), dat automobilisten helpt die dreigen de macht over het voertuig kwijt te raken, en de Oostenrijker Franz Amtmann en de Fransman Philippe Maugars (2015), die voor het Nederlandse bedrijf NXP de technologie achter contactloos betalen hebben ontwikkeld.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie