Opruimborden zijn hopelijk niet nodig voor hondenpoep, stelt Anne de Bruin - vd Graaf.
Opruimborden zijn hopelijk niet nodig voor hondenpoep, stelt Anne de Bruin - vd Graaf. Anne de Bruin- vd Graaff

CDA: veel klachten over zwerfvuil in Haarlemmermeer

2 juli 2019 om 17:00 lokaal

HAARLEMMERMEER Inwoners klagen regelmatig over de hoeveelheid zwerfvuil in de gemeente. Dat vuil beperkt zich niet alleen tot de brengparkjes maar is ook zichtbaar in bermen, parken en bij speelplekken. Dat stelt CDA-raadslid Erik van der Peet in een reeks schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders. Zijn fractie vindt dat het streven moet zijn dat de leefomgeving schoon, heel en veilig is.

De CDA'er zegt dat zijn fractie grote waardering heeft voor inwoners die letterlijk zelf de handschoen oppakken en zelf het zwerfvuil weghalen. Volgens Van der Peet neemt het aantal mensen dat op eigen houtje de leefomgeving schoon houdt snel toe. "Het kan echter niet zo zijn dat de gemeente haar eigen verantwoordelijkheid met betrekking tot zwerfvuil niet neemt."

PRIORITEIT Het raadslid wijst erop dat de aanpak van zwerfvuil een prioriteit is in het huidige coalitieakkoord. In dat akkoord staat het volgende: "Het college maakt voldoende middelen vrij voor een groene, goed onderhouden en opgeruimde leefomgeving die voor iedereen goed toegankelijk is." Volgens Erik van der Peet geldt dat niet alleen voor het centrumgebied van Hoofddorp maar voor alle andere locaties in de gemeente.

Het CDA-raadslid wil van het college weten hoeveel meldingen de gemeente de afgelopen drie jaar heeft gekregen van zwerfvuil en van het illegaal dumpen van afval. Hij is ook benieuwd of er een top vijf bestaat van plekken waar het meest afval wordt gedumpt.

INVLOED Erik van der Peet vraagt zich ook af of de aanpak van de gemeente enige invloed heeft gehad op het aantal meldingen. De CDA'er wil ook weten welke concrete acties er zijn geweest om de hoeveelheid zwerfvuil terug te dringen.

Het raadslid vraagt ook of het college de komende tijd van plan is om op meer locaties actie te ondernemen dan alleen in het centrum van Hoofddorp. Hij is tot slot benieuwd hoe de gemeenteraad en de inwoners van Haarlemmermeer hierbij worden betrokken.

Frits Verhagen

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie