Afbeelding
eigen opname

Column VrouwSimona… Horror!...

8 juli 2019 om 10:14 Lokaal/Column

Het Nederlands Bureau voor Toerisme doet een voorspelling dat in het jaar 2030 er hier 29 miljoen toeristen zullen komen! Ja, laat dit getal even op u inwerken en probeer het ook eens te visualiseren. Het aantal toeristen dat er nu al over het hele jaar door Nederland trekt is groot. Met de zomer als uitschieter. En dat gaat niet alleen komen in de grote steden of de met uitstek toeristische trekkers in dit land. Bij mijn tochtjes naar Amsterdam met het openbaar vervoer, is het reizen nu al een kleine horror. Nog voor wij de stadszone over zijn zit de tram al barstensvol met toeristen met al hun bepakkingen erbij. Geschaafd en geschampt door rolkoffertjes, rugzakken en tassen kom ik dan aan op het Koningsplein, en weet dat mijn tochtje over de bloemenmarkt, richting een winkel waar ik graag kom, een ware uitdaging is. Er zijn nog wel plekken in de stad waar de toerist geen weet nog van heeft, maar dat zijn ook plekken waar menig mens zijn vertier niet zoekt. Voor mij zijn dat de vaak prachtige oude begraafplaatsen in Amsterdam. Die trouwens geen begraafplaats meer mogen heten, maar gedenkparken.

Nu wil dat N.B.T.C. stoppen met reclame maken voor tripjes naar Nederland. Maar dat zal niet veel meer helpen. Want veel zal toch van mond op mond gaan. En daarnaast is er een grote opkomende toeristenstroom uit veel landen waar de welvaart stijgt. En wie tegenwoordig niet veel en volop reist, bestaat niet. "Ik denk, dus ik ben" van de filosoof Descartes ooit, is nu:" ik reis, dus ik besta" Ach, geef ze eens ongelijk. Alleen ik voorzie horrorscenario's. Stel, o, stel, dat er gebeurt wat datzelfde bureau voor Toerisme wil, namelijk die stroom mensen gaan spreiden over nog meer gebieden.

Dat al die mensen die dit voorjaar de bloemenvelden in de Keukenhof gezellig vertrapten, dat die allen naar mijn dorp komen! Help!!!! Dat er bussen parkeren in mijn laan, een golf mensen uit laat stromen die vervolgens mijn bloemige voortuintje vertrappen en hun vette neuzen tegen mijn ramen duwen. Dit allemaal om een blik te kunnen werpen op twee authentieke bewoners in hun natuurlijke habitat. Schreeuwend van angst word ik in de nacht wakker naast mijn lief. En vertel hem mijn horrordroom over massa toeristen in onze voortuin, die allemaal gebruik willen maken van onze wc!

Mijn man sust mijn angst. Schat dat is pas in 2030 hoor. Tegen die tijd schepen wij ons lekker in op zo'n mega cruiseschip, zo'n drijvende stad, en zijn we zelf lekker toerist. Horror!

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie